Predsednik otišao na prvu liniju fronta i poginuo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Predsednik otišao na prvu liniju fronta i poginuo

Reizabrani predsednik Čada Idris Debi Itno koji je na vlasti već tri decenije, preminuo od posledica ranjavanja tokom vojnih sukoba s pobunjenicima.

Debi Itno je bio na prvoj liniji pronta tokom sukoba s pobunjenicima na severu zemlje, u okrugu Sahel, potvrdila je vojska Čada.

Debi je nastradao samo dan pošto je proglašen pobednikom nedavnih izbora na kojima je osvojio šesti predsednički mandat.

Iz njegovog kabineta objavljeno je juče da se uputio na front kako bi se pridružio vojsci u borbi protiv terorista, preneo je Rojters.

Tačan uzrok smrti još nije jasan, ali je evropski diplomatski izvor izjavio da je ubijen.

Debijev sin Mahamat Kaku imenovan je za privremenog predsednika od strane prelaznog saveta vojnih oficira, izjavio je portparol Azem Bermendao Aguna u emisiji na državnoj televiziji.

Debi je na vlast došao 1990. godine u pobuni i bio je jedan od lidera sa najdužim predsedničkim stažom u Africi.

Na njega i njegovu vojsku gleda se kao na pouzdanog zapadnog saveznika u turbulentnom regionu u kome deluju džihadisti.

“Poziv na dijalog i mir upućen je svim građanima Čada u zemlji i inostranstvu kako bi nastavili da grade Čad zajedno”, rekao je Bermendao Aguna, okružen sa nekoliko oficira.

Nacionalni tranzicioni savet uverava građane Čada da su preduzete sve mere za garantovanje mira, bezbednosti i republičkog poretka, rekao je on.

Danas objavljeno

Visoki funkcioner ANB-a CG ostavio oproštajnu poruku

M.

Danas posebna sjednica NSRS o isporuci kiseonika

M.

Danas Srđevdan

M.

Ostavite komentar