"Predložite idejno rješenje najvećeg gradskog parka" Grad Banjaluka raspisao javni konkurs - BIGportal.ba
Banja Luka

“Predložite idejno rješenje najvećeg gradskog parka” Grad Banjaluka raspisao javni konkurs

Grad Banjaluka raspisao je danas Međunarodni opšti javni konkurs za izradu idejnog pejzažnog urbanističko-arhitektonskog rješenja parka uz Bulevar srpske vojske u Banjaluci.

Transformacija prostora, nekada namijenjenog vojnoj infrastrukturi, u javni prostor multifunkcionalnog gradskog parka ima višestruki značaj za budući razvoj Banjaluke, poručuju iz Gradske uprave.

Autorima konkursa daje se prilika da kreativnim i inovativnim izborom programa aktivnosti i sadržaja budućeg parka, specifičnih za ovakav prostor, definišu još jedan zaštitni znak, sliku/razglednicu Banjaluke, jedinstven i inovativan, s istorijskom metaforom i ugodan za duži boravak i posjetu.

Kako je navedeno u konkursu, ovaj prostor treba da funkcionalno oblikuje prirodne karakteristike prostora, poveže kontaktne namjene i formira ekološko, edukativno-estetske i rekreativne površine.

– Sadržaji buduće parkovsko-rekreativne zone trebaju biti takvi da odgovore na nedostatke koji su prisutni u društvenoj sceni Grada Banjaluke i njenog okruženja, uz korištenje održivih, modularnih, prilagodljivih, savremenih i slojevitih rješenja – kažu iz Grada.

Konkurs za novi gradski park biće otvoren do 05. decembra 2021. godine, a za najbolje idejno rješenje predviđena je novčana nagrada u iznosu od 15.000 evra.

Konkurs je organizovan digitalno, a više informacija se može pronaći  na linkovima: https://www.banjaluka.rs.ba/konkurs-park-bl/ i https://en.banjaluka.rs.ba/competition-park-bl/.

Name, u planu nove gradske administracije je da ovo bude najveća uređena zelena površina u gradu, kao simbol jasnog opredjeljenja da Banjaluka učvrsti epitet grada zelenila.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 25.10.2021. godine

Vanja A

Human gest! Besplatni termini na gradskom bazenu za djecu sa poteškoćama u razvoju iz Banjaluke

M.

Za dva dana više od 170 zahtjeva: Porodiljama u Banjaluci novčana naknada od velikog značaja

M.

Ostavite komentar