Predloženo ukidanje duplih funkcija: Ne može se biti ministar i poslanik - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Predloženo ukidanje duplih funkcija: Ne može se biti ministar i poslanik

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović danas je u parlamentarnu proceduru uputio izmjene Izbornog zakona BiH koje predviđaju ukidanje duplih funkcija.

On je rekao da je to učinio zbog činjenice da postoji niz primjera duplih funkcija, osoba koje su i poslanici i ministri.

“Iako naš zakon predviđa nespojivost funkcija, neposredno pred prošle izbore je napravljen izuzetak i očigledno to postaje pravilo”, izjavio je Magazinović novinarima u Sarajevu.

On je dodao da je fizički nemoguće raditi ta dva posla istovremeno.

“Zbog toga u proceduru ide prijedlog izmjena Izbornog zakona koji predviđa mogućnost da se mandat stavi u mirovanje. To znači da ministar na bilo kojem nivou ima mogućnost da taj mandat stavi u mirovanje. Tako će funkciju poslanika obavljati prvi sljedeći na listi dok traje mandat u izvršnoj vlasti. Kada se završi on se vraća u parlament”, pojasnio je Magazinović.

On je naveo da se to može uraditi jednom u okolnostima formiranja vlasti i jednom u toku mandata na zahtjev poslanika, podsjetivši da je ovaj model prisutan u Hrvatskoj.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Spasioci izvukli sedmoricu rudara poslije 14 dana

D

U Rusiji zaraženo više od 21.000 ljudi

D

Meteoalarm izdao narandžasto upozorenje: U Trebinju i Mostaru i do 60 litara kiše

D

Ostavite komentar