Predložen pritvor za Desnicu Radivojevića - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Predložen pritvor za Desnicu Radivojevića

Postupajući tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva predložio je Kantonalnom sudu određivanje pritvora bivšem federalnom ministru Desnici Radivojeviću, osumnjičenom za posredovanje u nezakonitoj prodaji donirane poljoprivredne mehanizacije, izjavila je Srni portparol Tužilaštva Azra Bavčić.

Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke i tako ometati istragu, prikrivati dokaze, te ponoviti krivično djelo.

Bavčićeva je potvrdila da je juče određen pritvor Ivici Mladini, Refiku DŽafi i Vahidu Jašareviću, dok se još čeka odluka Suda za predložene mjere zabrane za osumnjičene Mehmeda Nikišića, Abdulaha Tutmića, Vahida Jašarevića, Husejina Selimovića i Envera Smajića.

Predložene mjere zabrane podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta, kontaktiranja sa svjedocima i osumnjičenima, te obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici.

Radivojevića su u utorak, 2. aprila, u nastavku operativne akcije “Farmer”, na području Republike Srpske uhapsili policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, a pod nadzorom kantonalnog tužilaštva.

Na osnovu naredbe Kantonalnog suda u Sarajevu, na širem području Federacije BiH /FBiH/ u okviru akcije “Farmer”, koja je počela u nedjelju, 31. marta, oduzeto je 28 traktora i poljoprivrednih mašina koje su nezakonito prodate i dodijeljenje trećim licima.

Uhapšeno je više lica osumnjičenih da su tokom 2014. i 2015. godine u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije Vlade FBiH nezakonito prodali poljoprivrednu opremu koju je kao pomoć ugroženima u poplavama u BiH donirala Kina u vrijednosti većoj od šest miliona KM.

Danas objavljeno

Ponovo blokada magistralnog puta Nikšić – Podgorica

M.

Biće rata? – “Ovo smo već vidjeli”

M.

Italija i Turska: Zategnuti odnosi

M.

Ostavite komentar