Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor za pet osumnjičenih za izborne nezakonitosti u Novom Gradu.

Nakon što su predati u nadležnost Tužiteljstva BiH, postupajuća tužiteljica ispitala je osumnjičene u prisustvu njihovih advokata, te je prema Sudu BiH upućen prijedlog pritvora za svih pet osumnjičenih osoba.

Mjera pritvora predložena je za osumnjičene Suvadu Halilović (1954), Emiru Vakufac (1970), Ramiza Hamzagić (1967), Ismeta Džafić (1958) i Ismeta Mehinović (1970).

Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih agencija, o svim okolnostima počinjenja krivičnih djela vezanih za dostavljanje velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mjesto. Temeljitom istragom tužilaštva i policijskih agencija, nastojaće se identifikovati sve osobe povezane sa ovim krivičnim djelom, kao i organizatori i nalogodavci ovih nezakonitih aktivnosti.

Naime, postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, priktivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog krivičnih djela: Izborna prevara iz članka 154. KZ BiH i Uskraćivanje biračkog prava iz članka 150. KZ BiH.

Takođe, Tužilatvo BiH u komunikaciji sa CIK BiH, poduzima aktivnosti kako bi se osigurali uslovi potrebni za održavanjem zakonitog izbornog procesa na navedenom biralištu.

(N1)

BN.

Danas objavljeno

Planiran napad – prvo Bjelorusija, pa Rusija? “Rekao sam Putinu…”

Vanja A

Uložena žalba na odluku o neodređivanju pritvora Milošu Lučiću

Vanja A

Specijalni tužilac bio pripadnik kavačkog klana

Vanja A

Ostavite komentar