"Predlažemo protivnicima: Dobro razmislite"; "Odgovorićemo - i to žestoko" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Predlažemo protivnicima: Dobro razmislite”; “Odgovorićemo – i to žestoko”

Rusija će žestoko odgovarati na provokacije u blizini njenih granica poput one koja se dogodila sa britanskim razaračem u Crnom moru.

To je izjavio zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Mihail Popov i naglasio da se nacionalna pripadnost počinioca prekršaja tom prilikom neće uzimati u obzir, preneo je “Sputnjik”.

“Predlažemo našim protivnicima da se veoma dobro zapitaju da li im je uopšte pametno da organizuju provokacije takvog tipa i da uzmu u obzir mogućnosti ruskih oružanih snaga”, naglasio je Popov u intervjuu za list “Ruska gazeta”.

Takođe je kazao i da izjave britanskih političara vezanih za incident sa razaračem ne isključuju da do sličnih incidenata u vodama Ruske Federacije može doći i ubuduće.

“Britanski mornari su svesno išli na provokaciju, međutim, Rusija je na vreme sve to sprečila”, naglasio je on.

Popov je takođe rekao i da je Zapad zauzeo kurs na vojno-strateški i politički pritisak na Rusiju kao i na namernu eskalaciju vojnih tenzija u blizini granica Rusije, a kako je pojasnio, akcenat je stavljen na flotu država-članica NATO-a, dok sve stavke međunarodnog pomorskog prava Zapad tumači apsolutno proizvoljno.

Pored toga, na minulim vojnim vežbama “Defender jurop 2021” NATO snage su uvežbavale probijanje ruskih odbrambenih zona, kao i prebacivanje velike količine vojske iz SAD u Evropu, zaključio je Popov.

Podsetimo, britanski razarač “Defender” je 23. juna ušao tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu.

Ruski granični brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda.

Britansko Ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač i da se on nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama.

Međutim, novinar koji se nalazio na britanskom brodu potvrdio je da je brod namerno ušao u ruske teritorijalne vode. Rusija je odlučno reagovala.

Iz Moskve su poručili da London mora da bude svestan posledica svojih postupaka, svaka provokacija u blizini ruskih granica podrazumevaće oštar i adekvatan odgovor.

Danas objavljeno

U nesreći kod Prnjavora poginula jedna osoba: Auto probio bankinu na auto-putu “9. januar”

Vanja A

Kajmakovićeva ostaje na funkciji uprkos sankcijama

Vanja A

Kina “šokirana”

M.

Ostavite komentar