25. Septembra 2022.

,,Predizborna trka” među đacima: Evo gdje je u Banjaluci glasanje obavezno

Big Portal

“To je odličan način da djeca nauče jedno od osnovnih prava koje u demokratskim društvima imaju, pravu da biraju i budu izabrani. Nakon isticanja kandidatura počinje period kampanje koji traje 14 dana“, objašnjava direktorica škole Danijela Risović za BL portal.

Da su u ovoj školi izbori ozbiljna stvar, govori i činjenica da imaju dan izborne tišine, a naravno i sam dan izbora. Izbori su organizovani slično kako glasamo na onim „pravim“, sa biračkim spiskovima, identifikacijom pri pristupanju glasanju, glasačkim kabinama, kutijama, listićima, posmatračima i kontrolorima brojanja glasova.

,,Na dan proglašenja pobjednika bude radosti, ali i suza, a sve su to prilike iz kojih se uči i kako se ponašati u pobjedi i porazu. Izabrani predsjednici i potpredsjednici imaju pravo i obavezu da pregovaraju o onome što su u kampanji obećali sa nastavnim osobljem i upravom škole, kao predstavnici Savjeta učenika“, kroz osmijeh zaključuje direktorica Osnovne škole ,,Nikola Tesla“ Danijela Risović.

Prvu i trenutno jedinu privatnu osnovnu školu ove godine je upisalo 18 prvačića, pa sad škola ukupno broji 92 učenika od prvog do sedmog razreda.

,,Škola je, inače, počela sa radom prije dvije godine, i tom prilikom smo upisivali đake do petog razreda. Sada su ti petaci u sedmom, pa ćemo tako, za dvije godine, imati i deveti razred”, objašnjava direktorica.

Risovićeva priznaje da nije bilo lako, prvo su odlučili da otvore vrtić sa Montesori pedagoškim metodom, a onda se rodila ideja na kojoj su dugo radili da djeci omoguće sa takvim pristupom i osnovnu školu. Tako da danas u banjalučkom naselju Petrićevac možete pronaći pravi kampus sa ogromnim sportskim terenima, dječijim dvorištima, vrtićem, školom, a tu je i jedan šumarak.

,,U našim učionicama nema nastavničke katedre ni klupa u redovima. I priroda oko škole je učionica. Djeca se u učionici slobodno kreću, nastava je iskustvena i interaktivna, a u središtu nastavnog procesa je dijete, a ne nastavnik”, ističe direktorica škole.

Od prvog razreda djeca rade fizičko sa nastavnicima fizičkog vaspitanja, provode vrijeme u biblioteci u razgovorima sa nastavnicom srpskog, uče engleski jezik.

,,Naša su odjeljenja mješovita, u jednoj učionici borave djeca iz tri razreda. Na primjer, prvi, drugi i treći, sa više nastavnika, a dobrobiti rada u mješovitim odjeljenjima i za djecu i za nastavnike su brojne. Koristi nisu vezane samo za kognitivne sposobnosti djece već i za socijalne i emotivne”, napominje Risovićeva za BL portal.

Direktorica Osnove škole ,,Nikola Tesla” dodaje da se u mješovitim odjeljenjima njeguje duh saradnje, a ne konkurencije. Djeca uče jedna od drugih, stariji učenici razvijaju vještine mentorstva i rukovođenja dok pomažu mlađima, pa tako neka znanja savladavaju brže i lakše.

,,Razlikujemo se i po tome što organizujemo cjelodnevni boravak djece u školi. To podrazumijeva i duži veliki odmor koji traje i do sat vremena i uključuje period proveden u nestrukturiranoj igri u našem dvorištu i hrastovoj šumici koja ga okružuje. Odmor prelazi u ručak kada djeca preuzimaju aktivnu ulogu u pripremi učionica, postavljanju i sklanjanju stola, služenju hrane i pranju suđa”, priča direktorica ove škole, što ekipa BL portala i zatiče na licu mjesta.

Takođe, u Osnovnoj školi ,, Nikola Tesla” đaci tokom dana nose propisanu školsku odjeću, pamučne gornje dijelove prilagođene aktivnom cjelodnevnom boravku u školi.

Pogodnosti koštaju – evo kolika je školarina
,,Roditelji imaju mogućnost da godišnji iznos školarine plate u 12 mjesečnih rata, a rata iznosi 768 KM. Pri obilasku škole, roditelji se mogu dodatno informisati o svim uslovima školovanja i šta je sve djeci obezbijeđeno za pomenuti iznos”, napominje direktorica škole i dodaje da u školarinu ulaze i knjige, kao i propisana školska odjeća.

Svaki roditelj želi dati sve od sebe da dijete usmjeri ka dobrom, ali vrijeme u kojem živimo nije lako i teško je se obavezati da ćete narednih devet godina plaćati školarinu, priznaje Sandra Janković, čija djeca pohađaju ovu osnovnu školu.

Sandrina djeca su prvo išla u vrtić, pa kada je čula da će biti otvorena i škola, ona i suprug nisu sumnjali da je to odličan način za dalje obrazovanje njihove djece.

,,Djeca vole školu, a starija djevojčica, koja je prva tri razreda završila u državnoj školi, bila je posebno oduševljena kada smo je upisali u Osnovnu školu ,,Nikola Tesla”. Zadovoljna je samim ambijentom, a i činjenicom da ne moraju da sjede nepomično u klupi dok traje nastava, kao i što koriste Montesori materijale i imaju puno rada kroz projekte. Mlađa djevojčica se upisala u prvi razred poslije vrtića, tako da je prelazak u školu bio veoma lak i prirodan”, objašnjava Sandra za BL portal.

Ona ističe još jednu prednost – djeca imaju kontinuiran boravak u školi od 9 do 15.30 časova, što im olakšava organizaciju porodičnog života.

Željka Pavlović, BL portal

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare