28. Februara 2020.

Pred odlazak u Vašington Kurti ukida takse

Big Portal

“Kurti je smislio dan pre mog puta u Vašington kako ukida takse”, prokomentarisao je Vučić, ocenivši potez kao trik.

“Jesi li to sam smislio ili ti je neko pomogao?”, upitao je on Kurtija, dodavši da je specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine u pravu i da je ovo samo igra.

Vučić je novinarima u Gornjem Milanovcu rekao da niko iz državnog vrha nije reagovao na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija o uslovnom ukidanju dela takse,jer su želeli da pravilno procene šta je tu sve rečeno. Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je sinoć da će od 15. marta početi postepeno ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da će prvo ukinuti takse na sirovine, ali pod uslovom da se Srbija obaveže da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel je ranije izjavio da SAD ne podržavaju polovične mere o ukidanju takse. “Mi ne podržavamo polovične mere premijera Kurtija. Naša je pozicija jasna: takse treba ukinuti u celosti. Kurti čini ozbiljnu grešku – to je jasno danas stavljeno do znanja predsedniku (Hašimu) Tačiju u Beloj kući”, napisao je Grenel na Tviteru.

“Američki izaslanik Grenel je u pravu, radi se o pokušaju prevare. To što je za EU to u redu, ja sm tim nemam problem. Mogu oni da im čine šta žele ali ja sam tu školu odavno prošao”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Kurti namerno to izjavio dan pre Vučićevog puta u Vašington, kako ne bi imao mogućnost da priča o toj temi, a da je planirano da početak primene tog plana koincidira sa njegovim (Vučićevim) odlaskom u Berlin.

“Smislio je da će da ukine takse na sirovine, je l’? Da skinete takse na pšenicu iz Srbije jer je 20 evra po toni jeftinija od one iz Severne Makedonije, zato što to traže privrednici sa Kosova. A srpski finalni proizvodi, gde bi mi mogli da napravimo profit, ne zanimaju ga. Jesi li to sam smislio ili ti je neko pomogao? Mi ćemo da čekamo da oni ukinu takse, pa ćemo onda da razgovaramo. Do tada strpljenje”, rekao je Vučić.

(B92)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare