"PRED NAMA SU IZAZOVI” Dr Kon o mogućim NOVIM MJERAMA i trenutnoj epidemiološkoj situaciji - BIGportal.ba
Region Vijesti

“PRED NAMA SU IZAZOVI” Dr Kon o mogućim NOVIM MJERAMA i trenutnoj epidemiološkoj situaciji

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 Predrag Kon rekao je danas da u Beogradu dolazi do blagog opadanja broja novozaraženih virusom korona, ali da je pritisak na bolnice i broj hospitalizacija u cijeloj Srbiji još uvijek ekstremno veliki.

Kon je za TV Pink rekao da smo u nedjelji kada se očekuju efekti uvedenih mjera i da se u poređenju sa podacima od prošlog petka i subote naslućuje da će ih biti.

On je, međutim, ukazao na to da je pritisak na bolnice još uvijek ekstremno veliki, da je u Beogradu skoro 1.000 hospitalizacija dnevno, a manje od 700 otpusta, kao i da je u cijeloj Srbiji oko 300 prijema dnevno.

– Sistem je prenapregnut, ali još uvijek ima mjesta, nijedan pacijent se ne ostavlja da nije zbrinut – rekao je Kon.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

O novim mjerama

Na pitanje da li će biti jačeg zatvaranja, ukoliko mjere ne daju rezultate, Kon je rekao da su pred nama novi izazovi, slave, katolički Božić, Nova godina i dodao da postoje informacije da se prodaju aranžmani za doček Nove godine.

– Ovo usporavaće će ići mnogo sporije, sve zavisi od rezultata mjera, ali moramo na neki način odvratiti upliv građana iz inostranstva kao pred Uskrs, kada je došlo oko 400.000 naših državljana iz zaraženih pordručja – rekao je Kon.

Vakcinacija dugotrajan proces

Komentarišući navode da pandemija neće biti završena ni nakon vakcinacije, Kon je rekao da se ne mogu odjednom svi vakcinisati i da je to dugotrajan proces koji će trajati tokom cijele sljedeće godine na globalnom nivou u zavisnosti od pristizanja novih količina vakcine.

Kon je naveo da će se najvjerovatnije uspostaviti sezonska tipičnost za virus korona, kao i da je mutagena sposobnost tog virusa manja nego kod gripa zbog čega je, kaže, veća mogućnost da će vakcina biti stabilnija i da neće biti neophodna svake sezone.

– Ako imate masu inficiranih, pojavi se masa onih koji su bolesni, a među njima i teških slučajeva – naveo je on.

Kon je naglasio da kolektivni imunitet zaustavlja epidemiju, da se prati prirodni imunitet oboljelih od kovida 19 i uočava da se gube antitijela, ali da nema podataka o trajnosti antitijela za vakcinalni imunitet i da će se efektivnost vakcine tek pratiti.

– Recimo, imamo vakcinalni imunitet za morbile, on je tokom decenija zamijenio prirodni, zato je visoka vakcinisanost neophodna – rekao je Kon.

Srpskainfo

Danas objavljeno

“Napustite Ukrajinu”

M.

Stoltenberg: Pozivamo Rusiju da odmah deeskalira situaciju

M.

Nema mogućnosti da Srpska prihvati indirektni izbor

M.

Ostavite komentar