Pre 28 godina mučki je ubijena SRPSKA PORODICA U ZAGREBU, a zločinac kaznu izdržava u BANJI - BIGportal.ba
Region Vijesti

Pre 28 godina mučki je ubijena SRPSKA PORODICA U ZAGREBU, a zločinac kaznu izdržava u BANJI

Srpska porodica Zec iz Zagreba likvidirana je na današnji dan pre 28 godina od ruke pripadnika rezrevne policije, kojima je komandovao Tomislav Merčep.

Oni su tog 7. decembra 1991. godine ubili Mihajla Zeca (38), njegovu suprugu Mariju (36) i njihovu dvanaestogodišnju kćerku Aleksandru.

Preživeli su Gordana i Dušan Zec, koji su se sakrili u kući i tako promakli ubicama njihovih roditelja i sestre.

Naoružane osobu upale su 7. decembra 1991. godine uveče u kuću uspešnog zagrebačkog mesara Mihajla Zeca na zagrebačkoj Trešnjevici. Tu su došli da bi bili privedeni zbog navodnih Mihajlovih veza sa krajiškim Srbima.

Prilikom hapšenja Mihajlo je ubijen jer je, navodno, pokušao da pobegne ubicama, koje su potom njegovu ženu i kćerku odveli do planinarskog skloništa doma “Adolfovac” na Sljemenu i tamo ih ubili.

Nakon što su likvidirali majku i kćerku, njihova tela su prekrili smećem. Nekoliko dana posle brutalnog ubistva, tela je pronašao Marijin brat Zlatko Mesić, koji je sam bio pripadnik MUP-a Hrvatske.

Ubrzo potom uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović – od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva, podseća hrvatski portal “Indeks”.

Ali, na suđenju je utvrđeno da pred istražnim sudijom nisu imali advokata, što su prema zakonu za toliko teško delo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi izbačeni, a oni oslobođeni.

Pravosuđe nije procesuiralo počinioce zločina, a isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. aprila 2004. ostala je jedini čin podrške preživelima s hrvatske strane.

Tada je hrvatska Vlada, pod pritiskom međunarodne zajednice, donela odluku da ostaloj deci ubijenih Mihajla i Marije Zec dodeli iznos od 200.000 evra, kao pomoć za podmirenje dotadašnjih troškova života, jer su kao maloletnici ostali bez roditelja i bez ikakvih sredstava za život.

Aleksandra, Marija i Mihajlo sahranjeni su u Gornjoj Dragotinji kod Prijedora, rodnom mestu Mihajla Zeca.

Hrvatski portal “Indeks” navodi kako ratni zločinac Tomislav Merčep, čija je jedinica počinila stravično ubistvo dvanaestogodišnje devojčice i njene porodice, vreme provodi u banji.

Ovaj hrvatski medij podseća na svoje otkriće iz septembra prošle godine da Merčep, koji je pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva 43 civila, umesto u zatvoru kaznu izdržava u “Krapinskim toplicama”.

To mu je, podseća “Indeks”, omogućilo ministarstvo zaduženo za ratne veterane na čelu s ministrom Tomom Medvedom, ali i Ministarstvo pravosuđa.

Kasnije su objavljene i fotografije Merčepa u banji na kojima se vidi da tamo vreme provodi kao bilo koji drugi slobodan čovek, te da nema čak ni pratnju pravosudne policije, napominje “Indeks”.

Portal dalje podseća da je Merčep 2015. godine bio i uvažen gost na inauguraciji hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar-Kitarović.

Zagrebački Županijski sud neprasnažno je osudio Merčepa na pet i po godina zatvora, jer kao komandant jedinice poznate kao “Merčepovci” nije sprečio zločine nad srpskim civilima.

Potom je Vrhovni sud, početkom 2017. godine, pravosnažno Merčepu povećao kaznu za ratne zločine na sedam godina zatvora.

Kako “Indeks” podseća, Hrvatska radio-televizija (HRT) je pre tri godine u emisiji “TV kalendar” tvrdila da je slučaj Aleksandre Zec “medijski prenaduvan”.

  • Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa tragedija porodice Zec nanela je veliku štetu Hrvatskoj. Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mere da je u senci ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, više od 400 dece poginulo tokom agresije, a za šta nikad niko nije odgovarao”, rečeno je u TV kalendaru prošle godine.

HRT se izvinio zbog te sramotne izjave, ali baš kao ni za ubistvo porodice Zec, ni za tu izjavu niko nije snosio bilo kakve sankcije osim izrečenih opomena “svima koji su učestvovali u proizvodno-uredničkom lancu”, napomenuo je “Indeks”.

Blic

Danas objavljeno

Upozorenje za EU: Hitno; “Ljudi, urazumite se”

Vanja A

Vučić o ulasku Srbije u EU: “Zavisi”

Vanja A

“Ovde žive dobri ljudi”

Vanja A

Ostavite komentar