Praznoverja koja je nauka potvrdila - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Praznoverja koja je nauka potvrdila

U nastavku teksta pročitajte koja praznoverja je nauka potvrdila, odnosno koja su se ispostavila tačnim. Koliko puta smo čuli savete da ne držiimo torbu na podu jer nećeš imati novaca, da ne ostavljamo otvoreni kišobran u prostoriji, jer to donosi nesreću. itd…..

Ipak, nauka je u nekim slučajevima dala za pravo takozvanim bapskim pričama i dokazala da nisu sva praznoverja zaista šuplja.

U nastavku izdvajamo neka praznoverja koja je nauka potvrdila kao istinite:  

Pileća supa kao lek

Svi smo čuli od baka da nam, kada se prehladimo, valja jesti pileću supu. Ispostavilo se da ima neke istine u tome. Iako vas pileća supaneće skroz izlečiti od prehlade, ipak će ublažiti neke od simptoma. Naučnici su otkrili da pileća supa zaista može usporiti aktivnosti belih krvnih zrnaca koja su odgovorna za upale. Zato, samo napred… tanjur tople pileće supice pred sebe i prijatno!


Ako je porođaj dug i naporan – biće dečak!

Ovo je istina – nauka je dokazala da dečaci majkama zadaju više bola tokom porođaja nego devojčice. Jedna irska studija iz 2003. godine dokazala je da žene koje rađaju dečake imaju veće šanse za komplikacije pri porođaju, što vodi k većem broju hitnih carskih rezova. Studija, naime, nudi odgovor da je to zato što su dečaci uglavnom veći i teži od devojčica i imaju veće glave.

Jedna jabuka na dan

Ovo smo već toliko puta čuli, a verovatno i pomislili kako je još jedna izmišljotina. Ali, ne! Jedna britanska studija iz 2013. pokazala je da kada bi svi Britanci stariji od 50 godina, svakodnevno jeli po jednu jabuku, time bi sprečili ili odložili 8.500 srčanih i moždanih udara svake godine. Dakle, nakon pileće supice pojedite i jednu jabuku.

Čokolada olakšava predmenstrualne grčeve

Pokazalo se da ona silna potreba za čokoladom pre početka menstrualnog ciklusa zapravo potiče iz fizioloških razloga. Studije govore da čokolada sadrži hranjive tvari i antioksidante poput anandamida, koje mogu imati smirujući učinak i održavati teskobu u ravnoteži sa ostalim raspoloženjima.
Dakle, žene i devojke, zbog komadića čokolade ne morate imati osećaj krivice.

Vruće kupke oštećuju spermu

Ako sa partnerom pokušavate napraviti bebu, onda se potrudite da vaš muškarac ne ulazi u toplu kupku pre samog čina. Bake za to znaju već odavno, a nauka je za to saznala nedavno.

Jedna studija iz 2007. pokazala je da su muškarci kojima je sperma testirana nakon 30 minuta provedenih u toploj kupki, imali vrlo loše rezulatate, dok je odricanje od tople vode poboljšalo proizvodnju spermatozoida. Zato, ako planirate prinovu što dalje od vruće kupke.

Žgaravica u trudnoći – beba ima puno kose

Ovo ste sigurno čuli, čak i ako još nemate decu jer verovatno i nema starije žene koja u to ne veruje. Ovaj mit potvrdili su i lekari iz bolnice John Hopkins u Baltimoreu. Oni su sproveli istraživanje ne bi li pobili ovo verovanje, ali dokazali su baš sasvim suprotno. Rezultat je govorio da povećan nivo hormona, koji izaziva žgaravicu, u stvari uzrokuje rast bebine kose.

Pun mesec

Vekovima se prepričava i bapska priča promena kojoj deca malo poblesave kada je pun mesec. Drugim rečima, ljudi, ali i životinje menjaju raspoloženje u vreme punog meseca. Naučnici tek trebaju dokazati da su ponašanje, plodnost i natalitet uslovljeni lunarnim obrascem. Ali, jedna je studija dokazala da neki ljudi teže spavaju u vreme punog meseca, čak i kada spuste roletne na prozoru spavaće sobe.

Klin se klinom izbija

Ako ste preterali sa pićem prethodne noći i osećate se mamurno, bake bi vam rekle da se odmah vratite na konja i popijete jedno piće kako bi se rešili mamurluka.

Nauka ih i u tome potvrđuje. Pokazalo se, naime, da konzumiranje male količine alkohola može olakšati mamurluk. Ipak, znajte da ublažavanje mamurluka na ovaj način može povećati opasnost od zavisnosti od alkohola. zato, postoji drugi savet: popijte veliku čašu vode pre odlaska u krevet, ako već morate piti alkohol.

Brojite ovce da lakše zaspite

Stare su žene govorile deci koja ne mogu zaspati da sklope oči i broje ovce. I opet se ispostavilo da su bile u pravu. Za dokaz ovome nije čak potrebno ni naučno istraživanje. Naime, upotreba vizualizacije ili mentalnih snimaka svakako može pomoći da brzo otputujete u zemlju snova. Kako? To vam pomaže da odvratite misli od stresnih razmišljanja ili anksioznih misli koje su često povezane sa nesanicom.

Sir može izazvati čudne snove

Dugo se verovalo da je reč o običnom mitu – to da konzumiranje sira pre spavanja može izazvati čudne snove – ali jedno britansko istraživanje govori drugačije. Testirano je 200 ispitanika koji su pre spavanja jeli različite vrste sira. Većina ih je potvrdila da su imali vrlo čudne snove.

Masnije ribe su zaista hrana za mozak

Veza između omega-3 masnih kiselina i masnijih riba zaista postoji i dobro je poznata. Masne kiseline koje se nalaze u ribi dokazano poboljšavaju konduktivnost između moždanih ćelija i time poboljšavaju rad mozga. Jedno je istraživanje čak pokazalo da redovnom konzumacijom ribe mozak raste.

Danas objavljeno

Jedini rudnik dijamanata na svijetu u kome ako ga pronađete vaš je!

Vanja A

Hyundai modna kolekcija

Vanja A

Princeza Charlene zabrinula fanove novom objavom: Izgleda tužno i bolesno

Vanja A

Ostavite komentar