15. Augusta 2021.

Prazan akumulator: Kako pokrenuti vozilo?

Big Portal

Simptomi praznog akumulatora

Simptomi praznog akumulatora nisu uvek isti, često se razlikuju u zavisnosti od ispražnjenosti akumulatora ili nastaloj neispravnosti na akumulatoru pa ih možemo podeliti u tri najčešće grupe situacija na terenu.

1. Dolaskom do vozila najčešće uočavamo da se vozilo ne otključava, da se pokazivači ne uključuju, pa samim tim ulazak u vozilo nije moguć osim otključavanjem na mehaničku bravicu vrata sa spoljne strane. Ulaskom u vozilo uočavamo da se pokušajem uključivanja kontakta ništa električki ne pokreće u vozilu. Ako nije moguće pokrenuti ni sva četiri pokazivača na unutrašnjem prekidaču reč je o duboko ispražnjenom akumulatoru ili potpuno neispravnom akumulatoru.

2. Druga situacija je da dolaskom do vozila daljinski otključavamo vozilo i uočimo da žmigavci slabo zasvetle, a centralne brave se jako teško otključavaju, pa se nekada i ne otključaju i tada je potrebno mehanički dodatno otključati vrata. Kada uđemo u vozilo, obično pokrećemo motor, ali instrumenti na kontrolnoj tabli pokazuju kao da je otkazala sva elektronika. Ovaj tip ispražnjenosti akumulatora je najopasniji za elektroniku vozila jer trenutno je akumulator ispod tzv. “radnog napona” ili je neispravna neka od ćelija akumulatora. Ukoliko se ovo dogodi, nema potrebe “navaljivati” dalje i praviti veću štetu od one koja je trenutno nastala.

3. Šta ako uđemo u automobil, upalimo svetla. ali kada pokušamo da pokrenemo motor čujemo nekakvo kliktanje ili se ništa ne događa okretanjem ključa? Ovaj tip ispražnjenosti akumulatora je problem kod ispražnjenog akumulatora do dozvoljene granice napona ili s kvarom jedne od ćelija akumulatora.

Šta je dobro znati pre spajanja kablova za startovanje:

Ako mislimo da je vreme za spajanje kablova za startovanje na vozilo svakako moramo biti svesni da s nestručnim rukovanjem možemo oštetiti električne i elektroničke delove našeg vozila, kao i vozila koje nam pomaže sa svojim akumulatorom, a oštećenja mogu biti do nivoa neisplativosti popravke vozila. Takođe, retke su ali i moguće veće telesne povrede zbog nekorišćenja zaštitnih sredstava prilikom izvođenja ovog tipa radnje.
Dobro je znati da spajanjem hobi kablova nemamo zaštitni osigurač što samu radnju čini izuzeto opasnom, ako je sami sprovodimo i nismo sigurni šta je zapravo pravi problem na vozilu kom se ne može pokrenuti motor. Takođe, ako smo sami uspešno pokrenuli motor ostaje niz upitnika: je li punjenje akumulatora ispravno, je li akumulator ispravan za dalju vožnju, postoji li mogućnost oštetećenja alternatora daljom vožnjom zbog neispravnog akumulatora i još niz sličnih problema.

Spajanje kablova:

Evo kako pravilno da spojite kablove da bi eliminisali bilo kakvu mogućnost da dođe do oštećenja elektronike na vozilu, varničenja ili prskanja kiseline, a u ekstremnim slučajevima i eksplozije ili zapaljenja vozila:

1. Prvo treba povezati jedan kraj crvenog kabla na pozitivni terminal (+) ispražnjenog akumulatora.

2. Drugi kraj istog crvenog kabla onda priključite na pozitivni terminal baterije automobila čiji motor radi.

3. Sledeći korak je povezivanje štipaljke crnog kabla na negativni terminal akumulatora koji daje struju.

4. Na kraju, drugi kraj crnog kabla po pravilu treba povezati na neki od delova karoserije ili motora vozila čiji je akumulator ispražnjen. Ako je proizvođač vozila namenio posebno mesto za taj priključak, zakačite kabl na njega. Kod ovog koraka se ne preporučuje priključivanje kabla na minus pol akumulatora, da bi se izbeglo varničenje.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare