Pravosnažno: Nepotpisivanje ugovora ne oslobađa od plaćanja računa "Eko toplanama" - BIGportal.ba
Banja Luka

Pravosnažno: Nepotpisivanje ugovora ne oslobađa od plaćanja računa “Eko toplanama”

Okružni sud u Banjaluci donio je pravosnažnu presudu prema kojoj je Banjalučanka dužna da “Eko toplanama” plati račune za korištenje toplotne energije iako s tim preduzećem nije potpisala ugovor.

Taj sud je, naime, potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Banjaluci, kojom je ona, uz dug od 801,72 KM, obavezana da plati i zateznu kamatu te troškove parničnog postupka pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Ona se prethodno žalila na prvostepenu presudu, ali je njena žalba odbijena, a preduzeće “Eko toplane”, koje ju je tužilo, dobilo je pravnu bitku.

Prema presudi, koja je u posjedu “Nezavisnih”, Okružni sud konstatuje da je Osnovni sud zaključio da su “Eko toplane” dokazale da je tužena bila u ugovornom odnosu s banjalučkom “Toplanom” sve do 1. februara 2018. godine, nakon čega su poslove proizvodnje i isporuke toplotne energije preuzele “Eko toplane”.

Nesporno je, dodaje se, da tužena nije zaključila pismeni ugovor s “Eko toplanama” o isporuci toplotne energije, ali, kako je zaključeno, nedostatak takvog ugovora ne isključuje činjenicu da je jedna stranka svojom voljom energiju isporučivala, a druga ju je, takođe svojevoljno, koristila.

Sud, naime, zaključuje da se volja za zaključenje ugovora može izraziti riječima, uobičajenim znacima ili ponašanjem. Kako se dodaje, to se ovdje ogleda u tome što je tužilac, odnosno “Eko toplane”, nastavio isporučivati energiju, a što se, između ostalog, vidi iz akata tužene kojima zahtijeva mjerenje temperature i izlazak predstavnika “Eko toplana” na mjesto mjerenja.

Osim toga, Sud je utvrdio da je ona odbila platiti osam računa iz 2018. godine, dok je uplatila dva zadnja računa za tu, te još 11 računa za 2019. godinu.

Sud je, između ostalog, ustanovio da tužena nije podnosila pismeni zahtjev za izdvajanje iz centralnog toplifikacionog sistema i prestanak korištenja isporuke toplotne energije, već je nastavila da koristi usluge “Eko toplana” i pored obavještenja da je tužilac novi isporučilac energije i da za isporuku koristi dotadašnju opremu koju je koristila stara “Toplana”.

“Proizilazi da je tužena do 1. februara 2018. godine bila korisnik usluga ‘Toplane’ AD, da ju je ‘Toplana’ obavijestila o činjenici da ‘Eko toplane’ preuzimaju poslove isporuke toplotne energije, nakon čega je objavljen i javni poziv za zaključenje ugovora o isporuci toplotne energije”, ističe se u presudi.

Dodaje se da je tuženoj, dakle, bila poznata činjenica da će ubuduće biti korisnik usluga “Eko toplana”, koje su preuzele poslove isporuke toplotne energije, pa ukoliko nije željela da bude u ugovornom odnosu s novim isporučiocem bila je dužna da traži isključenje s toplifikacionog sistema.

“Međutim, tužena je nastavila da koristi usluge ‘Eko toplana’ i u konkretnom slučaju se ima smatrati da je došlo do zaključenja ugovora u smislu odredbe člana 16. Zakona o komunalnim djelatnostima i 67. stav 1. Zakona o obligacionim odnosima (ZOO)”, ističe se u presudi.

Advokat Darija Mirnić Majstorović, koja zastupa “Eko toplane”, navela je da su sve presude jasne i da je presuđeno u korist “Eko toplana”. Presude smatra rezultatom vrlo odgovornog i jedinstvenog pristupa pravnim pitanjima od strane “Eko toplana” kao komunalnog preduzeća i njene kancelarije koja ih prati od početka rada.

Mirnić Majstorovićeva posebno ističe da su sada pravni stavovi koji su korisnicima “Eko toplana” od početka bili saopštavani potvrđeni kao pravno ispravni i istiniti. Vjeruje da će ove presude dovesti do smanjenja broja sudskih postupaka.

Advokatica Vanja Lakić, koja je zastupala više korisnika “Eko toplana”, priznaje da još nije donesena nijedna konačna presuda u njihovu korist, izuzev jedne prvostepene, koju je u maju donio Osnovni sud u Banjaluci.

“Ja sam sad dobila prvostepenu presudu u korist stranke i mislim da je to bila prva prvostepena presuda u korist stranke. Mislim da je tu po zakonu odlučeno, kako i sve vrijeme ističem. Pretpostavljam da će ‘Eko toplane’ uložiti žalbu. Imala sam, iskreno, i vlastiti spor, te sam odbijena, ali sam išla dalje, na Vrhovni i Ustavni sud. Moja pretpostavka je da će Vrhovni ili Ustavni sud drugačije odlučiti”, rekla je Lakićeva za “Nezavisne novine”.

Iz “Eko toplana” ističu da su korisnici njihovih usluga, koji su koristili isporučenu toplotnu energiju, dužni da je i plaćaju. Dokaz za to je, kako dodaju, i posljednja presuda Okružnog suda u Banjaluci od 24. maja ove godine, koja je samo jedna u nizu drugostepenih, pravosnažnih presuda u korist “Eko toplana” Banjaluka.

“Ovom presudom potvrđuje se sudska praksa Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci da svaki korisnik mora da plati toplotnu energiju koja mu je isporučena, a sa druge strane, ima pravo da u skladu s propisima odbije isporuku toplotne energije ukoliko je ne želi i da se isključi sa sistema daljinskog grijanja u skladu s važećim propisima”, naveli su iz “Eko toplana”.

Kako dodaju, Sud je kroz presudu potvrdio činjenicu da nedostatak pismenog ugovora ne isključuje činjenicu da su stranke svojom voljom, tj. svojim radnjama vršile isporuku toplotne energije i njeno korištenje, jer se volja za zaključivanje ugovora može izraziti riječima ili uobičajenim znacima ili ponašanjem iz kojeg se može zaključiti postojanje takve volje, a ovo je temeljna odredba člana 28. ZOO.

Iz “Eko toplana” podsjećaju da je niz korisnika bio zbunjen zlonamjernim dezinformacijama koje su se pojavljivale, a i dalje se pojavljuju u nekim medijima u vezi s ugovornim odnosom između “Eko toplana” kao isporučioca toplotne energije i krajnjih korisnika. Nažalost, kako konstatuju, određeni broj korisnika postao je žrtva ovih dezinformacija i upustili su se u sudske postupke bez potrebe.

“Evidentno je da od osnivanja ‘Eko toplana’ postoje određene interesne grupe kojima očito nije u interesu da sistem daljinskog grijanja u našem gradu funkcioniše, te da zbog svojih interesa pokušavaju da naprave zabunu kod određenog broja korisnika, izlažući ih samo dodatnim sudskim troškovima i zateznim kamatama”, zaključuju iz “Eko toplana”.

Očito je, dodaju, da je jedan od ciljeva tih interesnih grupa da se uruši sistem naplate “Eko toplana” te da “Eko toplane” ne budu samoodrživo preduzeće, što one istinski jesu već četiri godine, odnosno od samog osnivanja.

“Međutim, procenat kumulativne naplate od preko 93 odsto za prve četiri godine postojanja sa tendencijom rasta iz godine u godinu pokazuje da u tome nisu uspjeli. Na kraju, ističe se činjenica da rezultati ‘Eko toplana’ pokazuju da su ‘Eko toplane’ samoodrživo i stabilno preduzeće i da su stvorene sve pretpostavke da to budu i u narednom periodu, kao i da se sistem daljinskog grijanja, koji je bio višedecenijski problem u Banjaluci, dalje razvija, a da kvalitet usluge prema krajnjim korisnicima iz godine u godinu bude sve bolji”, kažu iz “Eko toplana”.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Planirana isključenja el.enegije za 19.01.2022.godine

Vanja A

ARI ambulanta na Starčevici ponovo u funkciji

M.

Sredstva osigurana u gradskoj kasi: U Dragočaju planirana izgradnja nove ambulante

M.

Ostavite komentar