PRAVO OSVJEŽENJE: Četiri najukusnije ZIMSKE SALATE, od sezonskog povrća - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

PRAVO OSVJEŽENJE: Četiri najukusnije ZIMSKE SALATE, od sezonskog povrća

Izdašne, ali zdrave salate sa zimskim voćem i povrćem su najbolja opcija za predstojeće dane.

Zima je generalno sezona hrane iz tegli, toplih čorbi i supa i pečenja u rerni. Ali sa pravim sastojcima tokom sezone, recepti za zimske salate mogu biti vaša ulaznica za obilan i zdrav obrok-često za samo nekoliko minuta. Evo kako da napravite savršeno ukusnu zimsku salatu za ručak ili večeru.

Četiri predloga za zimske salate

Salata od citrusa sa bademima i ovčijim sirom

Gorki radič savršeno se slaže sa slatko-sočnom mešavinom citrusa (narandža, krvava narandža i grejpfrut), i sa dodirom soli iz sira i bademima.

Kombinujte sok od pomorandže i crveni luk u srednjoj činiji; ostavite na stranu 5 minuta. Umutite javorov sirup, senf, so i biber. Postepeno umutite ulje dok se preliv ne emulgira. Ostavite po strani. Odrežite koru i srž citrusa, a meso narežite na kolutove debljine ½ inča. Na tanjire za posluživanje složite kolutove radiča i citrusa. Po vrhu stavite peršun, bademe i sir. Zalijte prelivom.

Fresh organic super food salad sitting on blue plate with fork on side

Foto: Depozit

Salata od kelja i pečenog karfiola

Oštra salata od limuna i tahinija daje osvežavajući dodir salati od kelja i karfiola. Pomešajte sastoje i uživajte u savršenoj kombinaciji ukusa.

Prednost zimskih salata je u tome što nam daju dašak svežine i pauzu od povrća iz tegle

Ugrejte rernu. Raširite pinjole na papir za pečenje i pecite, jednom mešajući, do zlatne boje, 4 do 6 minuta; prebaciti na tanjir. Na posebnom obloženom plehu pecite karfiol sa ljutom paprikom, 2 kašike ulja, ½ kašičice soli i ¼ kašičice crnog bibera. Pecite dok ne postane karfiol zlatan i mekan, 20 do 25 minuta. U međuvremenu, umutite tahini, limunov sok, preostale 2 kašike ulja, ¾ šolje vode i ¼ kašičice soli i crnog bibera u velikoj činiji (po potrebi dodajte još vode da biste postigli konzistenciju guste pavlake).  Dodajte kelj, luk, grožđice, pinjole i karfiol i promešajte da se sjedine.

Salata od rukole i kruške sa sirćetom

Slatke kruške i preliv sa javorovim sirupom, pomešanim sa balsamiko sirćetom, uravnotežuju svežu rukolu u ovom receptu za zimsku salatu. 

U manjoj činiji umutite javorov sirup, senf, sirće, so i biber. Stalno muteći, polako dodajte ulje; ostaviti po strani. Rukolu rasporedite na pojedinačne tanjire, kao i krušku i sir. Prelijte mešavinom balsamiko sirćeta i javorovog sirupa.

Salata od pečenog povrća i pirinča sa sosom od badema i peršuna

Povrće prethodno ispecite i skuvajte kako biste ovu salatu lako mogli da napravite za nedeljni obrok. 

Ispržite tikvice, repu, jabuku i luk sa 2 kašike ulja, 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera na foliji za pečenje. Pecite, okrećući jednom, dok ne porumeni i omekša, 22 do 24 minuta. U činiji pomešajte peršun, bademe, tvrdi ovčiji sir, koricu limuna, preostalu kašiku ulja, 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera. Poslužite pirinač i povrće preliveno sosom, po želji sa kriškama limuna sa strane.

Danas objavljeno

Kako noćni obroci zapravo utiču na naš organizam

V.R.

Čaša vode ujutru na prazan stomak? Može, samo pod jednim uslovom

V.R.

Proizvod koji je broj jedan u snižavanju krvnog pritiska, potvrdila i studija

V.R.

Ostavite komentar