Pravilnik stupio na snagu: Otkaz za uzimanje poklona od robijaša - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Pravilnik stupio na snagu: Otkaz za uzimanje poklona od robijaša

Primanje poklona od zatvorenika, pritvorenika i članova njihovih porodica smatra se težom povredom radnih obaveza i dužnosti, za šta se može izreći novčana kazna ili, pak, mjera prestanka radnog odnosa.

Navedeno je to u Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti zaposlenih u ustanovama za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija, koji je stupio na snagu u Srpskoj.

Njegove odredbe, osim za zaposlene, primjenjuju se i u postupku utvrđivanja disciplinske odgovornosti direktora ustanove i njegovog zamjenika.

Radnici ustanove odgovorni su za povrede radnih obaveza i dužnosti koje mogu biti lakše i teže, u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija.

Lakšom povredom radnih obaveza i dužnosti smatra se postupanje koje je izazvalo ili je moglo izazvati štetne posljedice manjeg značaja.

Tu spadaju učestalo kašnjenje, neopravdano odsustvo u toku radnog vremena i odlazak sa posla prije isteka radnog vremena. Lakšom povredom smatra se i neblagovremeno, nesavjesno ili neodgovorno obavljanje poslova i zadataka usljed kojih nisu nastupile štetne posljedice.

Za lakše povrede može se izreći ukor ili novčana kazna u iznosu do 20 odsto od mjesečne plate zaposlenog, a najviše u trajanju do tri mjeseca.

U pravilniku se navodi da se, u skladu sa zakonom, težom povredom radnih obaveza i dužnosti smatra postupanje koje je izazvalo ili je moglo izazvati štetne posljedice većeg značaja.

Tu, uz primanje poklona od zatvorenika, pritvorenika i članova njihovih porodica, spada, recimo, i trgovanje i razmjena robe sa zatvorenim i pritvorenim licima.

Strogo je kažnjivo i svako dogovaranje sa zatvorenicima i pritvorenicima, čime se ometa istraga ili pomaže bjekstvo.

Težom povredom smatra se i neprijavljivanje zavjere zatvorenika i pritvorenika koja se tiče pobune, bjekstva ili drugih oblika narušavanja kućnog reda.

Zabranjeno je i bavljenje poslovima koji su nespojivi sa službenom djelatnošću, kao i ponašanje u ustanovi i van nje koje narušava ugled ustanove.

“Za teže povrede radnih obaveza i dužnosti može se izreći novčana kazna u visini od 20 odsto do 30 odsto mjesečne plate zaposlenog ostvarene u mjesecu u kojem se mjera izriče, u trajanju od jednog do šest mjeseci, ili mjera prestanka radnog odnosa, u skladu sa zakonom”, navedeno je u ovom pravilniku.

Goran Selak, direktor Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Banjaluka, ističe da se nezakonito postupanje zaposlenih ne toleriše.

“Mi smo u KPZ Banjaluka u posljednje vrijeme imali disciplinskih postupaka koji su vođeni i gdje su radnici ostali bez posla”, kazao je Selak za “Nezavisne”.

Sanja Džombić, portparol Ministarstva pravde RS, kaže da je, s obzirom na to da se sprovođenje kazne zatvora i mjere pritvora odvija u uslovima koji nisu otvoreni za javni nadzor, veoma važno da postoje jasna ograničenja kada su u pitanju ovlaštenja onih koji upravljaju ovim ustanovama, kao i njihovih zaposlenih, a ta ograničenja su definisana zakonskim i podzakonskim aktima.

“Uprkos visokim zidovima i ogradama ustanove za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija nisu izolovane ustanove, dio su civilnog društva i stoga su način na koji se upravlja, odluke koje donosi njihova uprava te zaposleni važan element javne službe. Dakle, ne smije se zaboraviti da su zatvori hijerarhijske institucije u kojima svako ima svoje mjesto, stoga je važno odrediti granice i ne prelaziti ih”, rekla je Džombićeva za “Nezavisne novine”.

Nezavisne

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar