Pravila su jednaka za sve: Apple i Google uklonili Fortnite - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Pravila su jednaka za sve: Apple i Google uklonili Fortnite

Nakon što je Apple uklonio Fortnite iz svoje online prodavnice, istu stvar je uradio i Google. Razlog izbacivanja bilo je nedavno ažuriranje, kojim je Epic pokušao da zaobiđe propisani udeo u naplati mikrotransakcija.

Ažuriranje je kompaniji Epic Games omogućilo naplatu mikrotransakcija direktno kroz svoju prodavnicu, umesto posredstvom kompanija Apple ili Google.

Nakon što je ažuriranje stiglo, cirkus je počeo: Apple je izbacio Fortnite sa App Store, a Epic je tužio Apple i napravio animaciju u kojoj se ruga njihovoj čuvenoj reklami iz 1984. godine.

Google je odlučio da sledi “Jabučicu” i izbacio je Fortnite iz svoje Play prodavnice.

Po pravilu, sve aplikacije moraju da koriste Google sistem za mikrotransakcije. Mada je Play Store nešto popustljiviji od Apple kompanije po pitanju mikrotransakcija, Google je vrlo ozbiljan kada je reč o video-igrama. U pitanju je 30% po transakciji, i kod jednih i kod drugih, prenosi tPortal.

Portparol kompanije Google je za portal The Verge naglasio kako je Android otvoreni ekosistem i dozvoljava više prodavnica, ali i da pravila Google Play prodavnice moraju da budu jednaka za sve. Kompanija nema problem sa drugim prodavnicama, niti sa distribucijom koju Epic koristi, dodao je.

Za razliku od situacije sa iPhone uređajima, Fortnite je i dalje moguće instalirati na Android, sa prodavnice kompanije Epic.

Popularne aplikacije, kao što je Fortnite, imaju potencijal da smanje centralizovanost na Androidu i da povećaju fragmentaciju, jer korisnici mogu da ih direktno instaliraju sa zvaničnih stranica. Međutim, za većinu ljudi, Google Play Store je i dalje prvo mesto na koje idu kada im treba nešto.

Danas objavljeno

Samsung sklopivi telefoni dobijaju UTG + i DragonGlass ekran

Vanja A

MacBook Air stiže u bojama iMac-a

Vanja A

Procurila GTA 6 mapa, na Redditu žalbe na previše vode

Vanja A

Ostavite komentar