22. Juna 2021.

Praviće se sladoled od PLASTIČNOG OTPADA: Uz pomoć bakterije ešerihije koli, naučnici kiselinu pretvaraju u vanilin!

Big Portal

Naučnici su pronašli način da plastični otpad pretvore u aromu vanile pomoću genetski modifikovanih bakterija, prema novoj studiji.

Vanilin, jedinjenje koje nosi većinu mirisa i ukusa vanile, može se prirodno ekstrahovati iz zrna vanile ili napraviti sintetički. Oko 85% vanilina trenutno se pravi od hemikalija uzetih iz fosilnih goriva.

Zagrejali su posudu s kiselinom i mikrobima, nakon čega se 79 odsto kiseline pretvorilo u vanilin.

Kako rešiti problem plastike?Istaživanja su pokazala da su plastične flaše drugi najveći zagađivač okeana, odmah nakon plastičnih kesa. Naučnici su slučajno stvorili, 2018. godine, mutantski enzim koji razlaže plastične boce, a zatim i superenzim koji te boce razlaže još brže.

Primena vanilina u prehrambenoj industiji

Vanilin se nalazi u širokoj paleti prehrambenih, kozmetičkih, farmaceutskih proizvoda, proizvoda za čišćenje i herbicida, a potražnja „brzo raste“, napisali su autori u studiji. U 2018. godini globalna potražnja za vanilinom iznosila je oko 40.800 tona, a očekuje porast potražnje na 65.000 tona do 2025. godine, navodi se u studiji objavljenoj 10. juna u časopisu Green Chemistry.

Potražnja za vanilinom

Potražnja za vanilinom „daleko premašuje“ ponudu zrna vanile, pa su naučnici pribegli sintetičkoj proizvodnji vanilina. U novoj studiji, istraživači su koristili novu metodu za pretvaranje plastičnog otpada u vanilin, kao način za snabdevanje vanilinom i smanjenje zagađenja.

Rešenje velikog svetskog problema! 

Studije su pokazale kako se mogu razložiti plastične boce izrađene od polietilen tereftalata (PET) da bi dobili tereftalinsku kiselinu. U novoj studiji, dva istraživača sa Univerziteta u Edinburgu u Škotskoj uspeli su da genetskim inženjeringom tereftalisnu kiselinu pretvore u vanilin, pomoću genetski modifikovane bakterije ešerihije koli. 

Pomoću bakterije ešerihije koli, naučnici su uspeli da oko 79 % tereftalinske pretvore u vanilin.

Ekološka kriza

Hemijski sastavTereftalinska kiselina i vanilin imaju vrlo sličan hemijski sastav i modifikovane bakterije treba samo da unesu manje promene u hemijskoj strukturi. Istraživači su svoje genetski modifikovane bakterije pomešali sa tereftalinskom kiselinom i držali ih na 37 stepeni Celzijusa, nakon čega se oko 79% tereftalinske kiseline pretvorilo u vanilin.

„Globalna kriza plastičnog otpada sada je prepoznata kao jedno od najhitnijih ekoloških pitanja s kojima se suočava naša planeta“, napisali su autori u studiji. Oko 1 milion plastičnih boca se proda svakog minuta širom sveta, a samo 14% se reciklira”. 

Plastika koja se reciklira može se pretvoriti samo u vlakna za odeću ili tepihe.

„Naš rad osporava percepciju plastike kao problematičnog otpada i umesto toga pokazuje njenu upotrebu kao novog resursa ugljenika od kojeg se mogu proizvoditi proizvodi visoke vrednosti“, izjavio je koautor Stefan Volas, viši predavač biotehnologije na Univerzitetu u Edinburgu.

Sada se autori studije nadaju da će dalje poboljšati bakterije kako bi mogle da pretvore još više tereftalinske kiseline u vanilin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare