Pravda za Davida: Nismo zaboravili policijsko nasilje - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Pravda za Davida: Nismo zaboravili policijsko nasilje

Protesti Grupe „Pravda za Davida”, u kojoj su građani tražili istinu i pravdu za ubijenog Davida Dragičevića, okončani su 25.12.2018. godine hapšenjem Davidovog oca Davora Dragičevića i uklanjanjem Davidovog srca i svih obilježja grupe sa Trga Krajine.

Par dana nakon toga protesti su se održavali spontano, šetnjama banjalučkim ulicama, a posljednja šetnja održana je 30. decembra kada je policijskom akcijom uhapšeno više lica, zbog kako je rečeno kršenja javnog reda i mira, a Davor Dragičević poslednji put viđen u Banjaluci.

Tim povodom članovi grupe su večeras održali pres konferenciju uz poruku „Nismo zaboravili policijsko nasilje”. Jedini cilj je bio da zastraše građane i u javnosti ih predstave kao kriminalce, kažu iz grupe „Pravda za Davida” prisjećajući se događaja od 30. decembra 2018. godine kada su protestne šetnje ulicama grada policijskom akcijom prekinute, a nekolicina njih uhapšena.

Dodaju da su neki građani Banjaluke bili optuživani za državni udar, a za nekima bile raspisane i potjernice. Znali su oni da od toga neće biti ništa kada dođe pred sud, ali briga njih za tim jer ne plaćaju oni to iz svog džepa, poručili su okupljeni građani ističući da je trg ponovo slobodan zahvaljujući presudi Osnovnog suda u Banjaluci kojom je utvrđena diskriminacija koja se prema njima činila od strane MUP-a Srpske.

„Mi smo prije godinu dana podnijeli krivičnu prijavu protiv 9 policajaca koji su nas te noći lišavali slobode. Osumnjičeni su da su počinili krivično djelo protivpravno lišenje slobode, zaprijećena kazna zatvora je 3 godine. Tužilac koji je zadužen za ovaj predmet je Gordana Mijatović. Međutim nakon gotovo godinu dana mi nemamo nikakvu povratnu informaciju o toj prijavi. Javno tražimo od tužiteljice Gordane Mijatović da čim prije podigne optužnicu protiv nečasnih pripadnika policije koji su nas te noći protivpravno lišavali slobode”, kaže član grupe Pravda za Davida, Ozren Perduv.

„Juče smo saznali da je Milorad Dodik pokrenuo tužbu za klevetu protiv Davora Dragičevića koja nikada nije dostavljena niti Davoru niti Draganu Tolimiru koji je jedini zakonski zastupnik u svim dosadašnjim postupcima“, kaže član grupe Merlina Ivić dodajući da pomenuta tužba u avgustu nije postojala kada je vršen uvid u evidenciju o predmetima koji se vode protiv Davora Dragičevića.

„Očigledno je da tužba postoji odnedavno i da se radi na prikrivanju tužbe kako bi se donijela presuda u korist tužitelja zbog propuštanja ročišta Davora, te njegovog zakonskog punomoćnika Dragana Tolimira. Međutim, mi smo preuzeli određene zakonske radnje kako do toga ne bi došlo. Naime Davor Dragičević je uložio punomoć advokatu i advokat će uspješno učestvovati u postupku koji je Milorad Dodik pokrenuo protiv Davidovog oca”, kaže Ivićeva.

Smatramo da je tužba pokrenuta iz razloga kako bi se Davoru otežalo u postupku koji su Dragan Lukač, Dragan Ilić i Darko Ćulum pokrenuli protiv njega 2018. godine kao i zbog silnih dokaza da je njihova tužba neosnovana, te da jedino oni treba da odgovaraju radi manipulacije dokazima u ubistvu Davida Dragičevića, istakli su članovi grupe „Pravda za Davida” uz poruku ispisanu na transparentu: „Milorade, 1011 dana – nema odustajanja. Ko je ubio Davida?”.

(BN TV)

Danas objavljeno

Pentagon kuje nove planove protiv Kine

M.

Barbados postao republika, odvojio se od britanske krune

M.

Upozorenje na pojačan vjetar u Banjaluci, Prijedor u i Trebinju

M.

Ostavite komentar