Pozvan je: Hitan razgovor zbog "uvredljive" emisije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pozvan je: Hitan razgovor zbog “uvredljive” emisije

Ambasador Švedske u Ankari pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Turske zbog “uvredljive” emisije televizije Švedske čije članstvo u NATO-u Turska ometa.

“Švedski ambasador u Ankari, Stafan Herstrem, pozvan je danas (…) zbog emitovanja programa na Švedskoj državnoj televiziji (SVT) koji sadrži izjave i slike uvredljive za predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Tursku”, javila je zvanična turska novinska agencija Anadolu.

Odnosi Ankare i Stokholma su napeti jer Turska od sredine maja preti da c´e sprečiti ulazak te nordijske zemlje u NATO.

Erdogan je ponovo upozorio u subotu da bi mogao da blokira pristupanje Švedske, kao i Finske, Atlantskom savezu “sve dok dve zemlje ne održe obec´anja”.

Erdogan optužuje Švedsku i Finsku da štite kurdske autonomističke borce iz Radničke partije Kurdistana (PKK) i Jedinica za zaštitu naroda (IPG), koje Ankara smatra teroristima.

Anadolu prenosi da se švedska delegacija u sredu u Ankari sastala sa zvaničnicima turskog Ministarstva pravde, posle trojnog sastanka krajem avgusta u Finskoj. Tema su bili nerešeni ili ranije odbijeni turski zahtevi Švedskoj za ekstradiciju pripadnika PKK i “Gulenističkog pokreta” – nazvanog po muslimanskom propovedniku Fetulahu Gulenu, optuženi da stoje iza pokušaja državnog udara u Turskoj u julu 2016. godine, navodi Anadolu.

Desetine zahteva za ekstradiciju koje je Ankara uputila dvema nordijskim zemljama jedna su od osetljivih tačaka pregovora.

Do danas je 28 od 30 država-članica NATO-a ratifikovalo prijem Švedske i Finske u članstvo. Samo Mađarska i Turska tek treba da daju odobrenje da bi sporazum o tome postao konačan.

Danas objavljeno

Borjana Krišto kandidat za predsjedavajuću Savjeta ministara

M.

Orban: Evropa prekida saradnju sa Rusijom, a nema rešenje za nastalu situaciju

M.

Ukrajinska ambasada u Zagrebu dobila paket sa životinjskim očima

M.

Ostavite komentar