16. Decembra 2020.

Poznato ko nasljeđuje penziju Džeja Ramadanovskog

Big Portal

On je, prema ranijem pisanju medija, ostvario pravo na mjesečnu naknadu od 1.500 evra na ime invalidske penzije, nakon što je u Beču prije tri godine imao tešku operaciju srčanih zalistaka. S obzirom na to da je godinama plaćao porez i socijalno osiguranje u Austriji, pjevač je dobio više nego pristojno mjesečno primanje. Sada, prema tamošnjem zakonu, Džejova bivša supruga Nada ima pravo da naslijedi njegovu penziju.

O tome su novinari Kurira sa Nevenom M. Marković, advokaticom iz kancelarije dr Gvozden Grgur.

“Porodične penzije u Austriji odobravaju se preživelom supružniku, a odnosi se i na razvedenog supružnika i decu umrlog roditelja, ako su ispunjeni propisani uslovi. Razvedeni supružnici imaju pravo na porodičnu penziju udovca do momenta dok ne zaključe novi brak, ako je osiguranik u trenutku smrti imao obavezu da im plaća izdržavanje, odnosno alimentaciju koja je prispela pre razvoda braka. U ovom slučaju je visina penzije ograničena do visine mesečnog izdržavanja i ne može biti viša dosuđena”,  kaže pravnica i objašnjava koje uslove mora da ispuni Nada Ramadanovski da bi stekla Džejovu penziju.

“Porodična penzija pripada udovici u punom iznosu ako su ispunjeni sledeći uslovi: brakorazvodna presuda sadrži izreku prema članu 61 stav 3 zakona o braku, odnosno da je tužilac isključivi ili pretežni krivac za poremećaj braka, ako je brak trajao najmanje 15 godina i ako je udovica u trenutku nastupanja pravnosnažnosti brakorazvodne presude napunila 40 godina života. U slučaju da su ova tri uslova ispunjena, udovica ostvaruje pravo na porodičnu penziju u punom iznosu”, zaključila je Markovićeva.

Ramadanovski je posljednjih godina imao velike troškove zbog liječenja i operacije u Austriji, zbog čega je morao da se zaduži kod bliskih prijatelja.

Kako je ispričao izvor blizak pokojnom Džeju, riječ je o sumi od nekoliko desetina hiljada evra. Pjevač je, prema riječima našeg sagovornika, sve dugove vrati pred smrt.

Džej i Nada su bili više od 15 godina u braku, tokom kojeg su dobili kćerke Anu i Mariju. Pjevač nikada nije krio da je glavni krivac za krah braka bio on, odnosno njegovo ponašanje.

“Bilo je tu noćnih provoda, prevara, alkohola, kocke, dugova. Znaš kako je kad ti česma curi, a nemaš gumicu da je popraviš? Desi se poplava. E, tako je mene Nada trpela dvadeset i nešto godina. Ona je najbolja žena. Nas dvoje imamo odličnu komunikaciju. Uvek me je pazila, a i ja nju. Ona ne radi, ja ceo život radim za nju. Još odmalena”, kazao je pokojni pjevač u jednom od intervjua.

Andrijana Tomanić, žena s kojom je Džej živio dvije decenije, ostaće u stanu u kojem su zajedno bili do njegove smrti.

Iako se u početku vjerovalo da ta nekretnina pripada Ramadanovskom, ipak nije tako. Džej je taj stan iznajmio prije nekoliko godina, pa će Andrijana, kako saznaje Kurir, nastaviti da živi u njemu kao podstanar.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare