Magazin Zanimljivo

Poznato je u kojem periodu bebe počinju govoriti

“Brbljanje je važna prekretnica jer predstavlja početak stvarne komunikacije, tada beba počinje eksperimentirati sa zvukovima, slušati reakcije, reagirati i stvarati društvene odnose”, kazala je Sherry Artemenko patolog govornog jezika. Kada beba počinje govoriti svojim jezikom vi je vjerovatno nećete razumjeti, ali će je na kraju ovaj vid komunikacije dovesti do…

“Brbljanje je važna prekretnica jer predstavlja početak stvarne komunikacije, tada beba počinje eksperimentirati sa zvukovima, slušati reakcije, reagirati i stvarati društvene odnose”, kazala je Sherry Artemenko patolog govornog jezika.

Kada beba počinje govoriti svojim jezikom vi je vjerovatno nećete razumjeti, ali će je na kraju ovaj vid komunikacije dovesti do stvarnih riječi. Njeno brbljanje postoji i društvena komponenata. Naime, prije nego li je počela govoriti beba vas je dugo posmatrala i pravila svoj jezik. Ona posmatra kako reagirate na njene zvukove i kako naizmjenično razgovarate s drugim osobama.

Verbalne vještine vaše bebe napredovat će kroz faze kako sazrijeva njen vokalni mehanizam. Zvukovi poput produženih samoglasnika trajat će u dobi od dva do tri mjeseca. Brbljanje počinje oko 4. mjeseca starosti.

Ukoliko želite da vaša beba čim prije progovori razgovarajte s njom. Napravite pauzu kada joj nešto kažete kako bi ona imala vremena da obradi vaše riječi i pokuša vas oponašati.

Kada beba beba počinje koristiti jezik i usne za oblikovanje zvukova, što je obično oko šest do sedam mjeseci, njeno brbljanje će sve više početi ličiti na govor. Čut ćete širi spektar zvukova, poput “ba ba-pa-ta-bi-bi-bi”.

Fokusirajte se na ono što vaša beba izgovara, a i izrazi lica i govor tijela mogu dosta toga reći. Pred kraj prve godine vaša beba će brljati u dužim nizovima kratkih slogova.

Prva riječ sa značenjem javlja se oko godine dana, odnosno između devetog i petnaestog mjeseca te tada počinje govorno razdoblje u kojem se dijete počinje aktivno služiti govorom i jezikom. Između osamnaestog i dvadesetog mjeseca dijete počinje slagati prve rečenice te naglo proširivati rječnik.

No ukoliko vaša beba ne govori u predviđenom terminu nemojte se brinuti, svako dijete razvija govorne vještine u različito vrijeme. Sve dok brbljanje vaše bebe napreduje i ona se druži s vama i drugima nema potrebe za brigom.

Ako se bebin govorni razvoj u bilo kojem trenutku zaustavi i ne uspostavlja kontakt očima kada joj govorite, u dobi od 15 mjeseci, zakažite posjetu pedijatru i logopedu.

Klix.ba

Danas objavljeno

Sedam manje poznatih činjenica o čokoladi

D

Madona pozirala polugola sa štakom

D

Slamnati šešir – dodatak za posebne i upečatljive ljetne kombinacije

D

Ostavite komentar