Poznato da li policijski čas važi za članove biračkih odbora i stranaka - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Poznato da li policijski čas važi za članove biračkih odbora i stranaka

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio je instrukciju upravama policija i ministarstvima unutrašnjih poslova kantona u vezi sa naredbom kojom se ograničava kretanje stanovništva na području Federacije BiH od 23.00 do 5.00 časa, a koja počinje večeras.

U instrukciji se navodi da od ovog ograničenja izuzimaju svi zaposleni koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije virusa korona na području FBiH, zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prevoz putnika, taksi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

“Zaposleni koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije na području FBiH, oni kojima se proces rada odvija u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavca za kretanje u periodu od 23.00 do 5.00 časova narednog dana ili službenu legitimaciju da pripadaju službama koje su neposredno uključene u mjere i aktivnosti na sprječavanju epidemije”, navode iz Kriznog štaba.

Od ovog ograničenja izuzimaju se i članovi biračkih odbora i svi oni koji učestvuju u organizaciji i provođenju lokalnih izbora u BiH, a koji za kretanje tokom policijskog časa treba da imaju potvrdu Centralne izborne komisije BiH.

Članovi političkih stranaka koji neposredno učestvuju u lokalnim izborima, takođe, treba da imaju potvrdu političke stranke za eventualno kretanje u vremenu od 23.00 do 5.00 časova.

Za putnike u međugradskom i međunarodnom prevozu, potrebno je nadležnim policijskim službenicima prilikom kontrole, pokazati voznu kartu ili ako ulaze u zemlju iz inostranstva na graničnom prelazu pokazati pasoš iz koje je vidljivo da je putnik ušao u BiH u satu kada je ograničeno kretanje, te im se treba omogućiti nesmetan prolaz do mjesta odredišta.

“U slučaju da po putnike u međunarodnom prevozu dolazi pratnja iz drugog grada i slično, potrebno je istu najaviti nadležnoj upravi policije, kako bi se omogućio nesmetano prolaz”, navodi se u instrukciji.

Iz Kriznog štaba pojašnjavaju da putnici koji prije 5.00 časova putuju iz mjesta prebivališta odnosno boravišta, prema međunarodnim aerodromima, radi obavljanja leta u ranim jutarnjim časovima, potrebno je da prilikom kontrole pokažu avionsku kartu.

“Mjera ograničenja kretanja ne odnosi se na vozila diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija”, dodaju iz Kriznog štaba.

Danas objavljeno

Izetbegović: Nema pomaka u pregovorima o izmjeni Izbornog takona BiH

M.

Eksplozija bombe potresla Minhen, ima ranjenih

M.

EU usvojila peti paket sankcija protiv Belorusije

M.

Ostavite komentar