Poznati španski muzeji otvoreni nakon 84 dana - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Poznati španski muzeji otvoreni nakon 84 dana

Nakon 84 dana, koliko su bili zatvoreni u okviru mjera poduzetih u cilju sprečavanja širenja virusa korona, ponovno su otvoreni najpoznatiji španski muzeji.

Madrid je najpoznatiji po svom “Zlatnom trouglu” umjetničkih muzeja, Prado, Reina Sofija i Tisen-Bornemisa. Od jutros su u okviru treće faze normalizacije života u Španiji, otvorena ova tri muzeja.

Ograničen je broj posjetilaca koji u isto vrijeme mogu biti u muzejima, a obavezno je i nošenje maski i pridržavanje mjere socijalne distance. Ulaz u muzeje biće besplatan ovog vikenda.

Prado, jedan od vodećih svjetskih muzeja koji je 2019. godine posjetilo više od tri miliona ljudi, vrijeme dok je bio zatvoren iskoristio je za zamjenu mjesta za 190 djela.

Posjetioci će imati priliku pogledati i posebnu izložbu “Ponovni susret” na kojoj su izložena poznata djela umjetnika poput Dijega Velaskeza, Franciska de Goje, El Greka, Ticijana, Pedra Pabla Rubensa i Mikelanđela de Merisija Karavađija.

Radnica muzeja ispred slike “Male dvorske dame” Dijega Velaskeza, Foto: Tanjug/AP

Direktor muzeja Migel Falomir izjavio je da ne mogu odjednom otvoriti sva mjesta u muzeju i zbog toga se svi uposlenici neće vratiti na radna mjesta.

Gerniku, sliku Pabla Pikasa iz 1937. god. koja je inspirisana događajem iz Španskog građanskog rata, koja je izložena u velikom salonu muzeja Reina Sofija, moći će pogledati najviše 30 ljudi.

Izvor: Agencije/Nezavisne

Danas objavljeno

Toking heds se plašili zatvora u Jugoslaviji

Vanja A

Brus Vilis postao prvi glumac koji je prodao prava na svog “digitalnog blizanca”

Vanja A

Vila bivše SFRJ u Njujorku prodata za 50 miliona dolara

Zeljka

Ostavite komentar