Poznati osudili odluku Vrhovnog suda SAD: "Oružje svima, ali ne i pravo na abortus" - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Poznati osudili odluku Vrhovnog suda SAD: “Oružje svima, ali ne i pravo na abortus”

Vest da je Vrhovni sud u SAD-u poništio presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji uzdrmala je javnost širom sveta, a svoje razočaranje odlukom su na društvenim mrežama podelile brojne poznate ličnosti.

Vrhovni sud je u petak poništio slučaj Ro protiv Vejda, smatrajući da više ne postoji savezno ustavno pravo na abortus. Presuda će transformisati prava na abortus u Americi, a pojedine države sada mogu da zabrane postupak.

Reakcije u svetu poznatih na ovu odluku brzo su se proširile društvenim mrežama.

“Apsolutno sam užasnuta da smo ovde gde smo – da nas je današnja odluka, nakon toliko decenija borbe za prava žena na sopstveno telo, lišila toga”, napisala je na Tviteru pevačica Tejlor Svift.

“Ovo je poražavajuća vest za porodice – muškarce i žene – koji veruju da Vlada ne treba da odlučuje kada i sa kim će postati roditelji. Ovo nije kraj ove borbe za ljudska prava”, napisala je glumica Elizabet Benks.

“Ovo je mračan dan u američkoj istoriji. Vrhovni sud uništio je pravo žena na izbor. Rezultat će uništiti živote žena, učiniti decu i porodicu siromašnijim, povećati finansijsko opterećenje muškaraca i narušiti američku ekonomiju. Ovo je užasna tragedija za sve nas”, napisala je glumica i komičarka Aisha Tyler.
Sada više nego ikad moramo upotrijebiti svoj glas”, poručila je komičarka Aiša Tajler.

“Sada više nego ikad moramo dići svoj glas”, poručila je Vajola Dejvis.

https://twitter.com/violadavis/status/1540349805117018119

“Danas je teško, ali ovo nije kraj jer će se u ovoj zemlji borba za naša građanska prava nastaviti. Jednakost za sve, ne samo za neke. Budite uz one kojima je naša pomoć trenutno najpotrebnija”, pozvala je pevačica Sindi Loper.

“Kakav tužan dan za ovu zemlju. Oružje svima, ali ne i reproduktivna prava. Uvrnuto”, napisao je Endi Koen.

“Današnja odluka Vrhovnog suda imaće smrtonosne posledice, a najviše će patiti obojene osobe koje se već suočavaju sa nerazmernom diskriminacijom u našoj zemlji i bore se sa teškom krizom smrtnosti majki”, poručila je glumica Alisa Milano.

“Ovaj Vrhovni sud je apsolutna katastrofa. Od davanja ljudima prava da nose oružje do oduzimanja prava ženama na autonomiju nad vlastitim telima”, smatra glumica i aktivistkinja Patriša Arket.

Danas objavljeno

Istraživanje otkrilo: Evo koju ružnu naviku dijele inteligentne žene

V.R.

Putniku naplatili kartu 25 centi više, on se zainatio i dobio na sudu poslije 22 godine

V.R.

Prosječna plata 4.000 evra, šoping od Gučija do Pateka; Grad u Švajcarskoj vode Italijani

V.R.

Ostavite komentar