Poznata sudbina Renault fabrike u Sloveniji: Revoz nastavlja živjeti - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Poznata sudbina Renault fabrike u Sloveniji: Revoz nastavlja živjeti

Čini se da je neizvjesnost okončana u fabrici Revoz u Novom Mestu, gdje su početkom marta bili prinuđeni da pređu na samo jednu smjenu proizvodnje i otpuste nekoliko stotina radnika zbog neredovnog snabdijevanja elektronskim komponentama koje se ugrađuju u vozila marke Renault.

Nakon glasina da Renault razmatra potpuno zatvaranje svoje fabrike Revoz stigla je potvrda da je Renault ipak u svoje razvojne planove uključio i fabriku u Novom Mestu.

Revoz je potvrdio da njihova fabrika, zajedno sa još 13 fabrika za sklapanje vozila, postala dio jedne od pet novih Renaultovih poslovnih subjekata.

Unutar nove poslovne strategije francuskog proizvođača pod nazivom “Power” poslovni subjekt obuhvata tradicionalnu osnovnu djelatnost Renault Grupe i nastavit će razvijati inovativna termalna i hibridna vozila s niskim emisijama pod okriljem brendova Renault, Dacia i Renault LCV.

Francuski automobilski gigant već je obavijestio slovenačku vladu da planira nastavak proizvodnje u Revozu, rekao je slovenački ministar privrede Matjaž Han. Povodom namjera Renaulta rekao je da će se fokusirati na proizvodnju električnih automobila.

“Unutar toga moramo pronaći mogućnosti kako za Revoz, tako i za cijelu automobilsku industriju i naše razvojne institucije. Ne zanima nas samo proizvodnja, već i više slovenačkog znanja i inovacija u automobilima”, naglasio je.

U Revozu, međutim, nakon završetka projekta Edison, u okviru kojeg su proizvodili Smart Forfour, proizvode se još tri automobila marke Renault: Twingo, električni Twingo i Clio. Od marta ove godine, upravo zbog završetka Smart projekta, Revoz radi u jednoj smjeni, a proizvode do 330 vozila dnevno.

U vezi sa situacijom s početka godine iz Revoza su naveli da se automobilska grupa Renault, a sa njom i Revoz, i dalje suočavaju sa velikim problemima u oblasti snabdijevanja elektronskim dijelovima. To otežava poslovanje, a ima dosta prilagođavanja i izmjena planova proizvodnje.

Prema podacima kompanije, do marta ove godine otpušteno je oko 350 radnika iz proizvodnje. Očekuje se da će preostalih oko 100 radnika postepeno otići do kraja godine, čime će Revoz, koji je krajem februara imao ukupno oko 2.100 zaposlenih, ostati sa oko oko 1.600 zaposlenih.

Danas objavljeno

Zašto se lampica koja upozorava na poledicu uključuje na temperaturama iznad nule

Vanja A

Belgijski parlamentarac kao Džejms Bond: Stavio rotirajuće registarske tablice

Vanja A

Trajno oduzimanje vozačke u dva slučaja

Vanja A

Ostavite komentar