Poznata arhitektura novog Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 čipseta - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Poznata arhitektura novog Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 čipseta

Kako prenosi portal Wccftech, najnoviji i najbrži mobilni čipset iz Qualcomm kuhinje, Snapdragon 8 Gen 2, biće proizveden u 4 nm litografiji, istom proizvodnom procesu u kom su izrađeni trenutni Snapdragon 8 Gen 1 i A16 Bionic.

Pored toga, poznati insajder sa veoma dobrom reputacijom kada su u pitanju nezvanične informacije u svetu novih tehnologija, Ice Universe, na svom Twitter nalogu objavio je konfiguraciju jezgara koje će imati Snapdragon 8 Gen 2.

Naime, arhitektura ovog mobilnog čipseta trebalo bi da bude u izvedbi 1 + 2 + 2 + 3 procesorskih jezgara. Pored toga, tu je i Adreno grafički čip. Što se tiče samih jezgara, u ovom mobilnom čipsetu trebalo bi da se nađu sledeća rešenja:

  • Jedno Cortex-X3 jezgro koje će raditi na frekvenciji od 3,20 GHz.
  • Dva Cortex-A715 jezgra koja će raditi na frekvenciji od 2,80 GHz.
  • Dva Cortex-A710 jezgra koja će raditi na frekvenciji od 2,80 GHz.
  • Tri Cortex-A510 jezgra koja će raditi na frekvenciji od 2 GHz.

Poboljšane karakteristike

Pored ovih karakteristika, poznati insajder tvrdi i kako se očekuju ozbiljna poboljšanja u drugim aspektima ovog čipseta, najpre u okviru NPU (“Neural Processing Unit” – Jedinice za neuronsku obradu), ISP (“Image Signal Processor” – procesora za obradu slike) i grafičkog procesora. Iako se ne navodi tačno u odnosu na koji mobilni čipset se očekuju ova poboljšanja, pretpostavka je da je čipset sa kojim je Ice Universe vršio upoređivanje aktuelni Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.

To je sve što je za sada poznato o novom “flagship” procesoru kompanije Qualcomm. Zvanični događaj na kojem će se najverovatnije predstaviti Snapdragon 8 Gen 2 zakazan je za 15. novembar, pa nećemo morati dugo da čekamo kako bismo videli šta je to ovaj proizvođač spremio.

Benchmark.

Danas objavljeno

Twitter bilježi rekordan rast korisnika i povećanje vremena korištenja

Zeljka

Samsungova Galaxy S23 serija će imati funkcije satelitske komunikacije

Zeljka

Mask prijeti: Kreiraće alternativni telefon ako Apple i Google zabrane Twitter aplikaciju

Zeljka

Ostavite komentar