Poznat program obilježavanja pola vijeka od zemljotresa u Banjaluci - BIGportal.ba
Banja Luka

Poznat program obilježavanja pola vijeka od zemljotresa u Banjaluci

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banjaluku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe razoren grad, biće obilježena nizom memorijalnih događaja.

U zemljotresu, koji je tada devastirao krajišku ljepoticu, život je izgubilo 15 ljudi, a 1 117 je povrijeđeno. Materijalna šteta je bila ogromna.

Na današnjem Trgu Krajine i danas se nalazi sat, koji je prestao da radi 27. oktobra 1969. godine u 9.11 sati, kao podsjetnik na kataklizmu koja je prije pet decenija zadesila Banjaluku.

Centralni događaj programa obilježavanja 50. godišnjice biće izložba pod nazivom “Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja” u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva i Udruženja arhivskih radnika, koja će biti otvorena 26. oktobra.

U okviru izložbe, na spoljašnjim zidovima Muzeja savremene umjetnosti biće postavljena instalacija drvenih stubova, djelo umjetnika Dragoslava Malinića, u znak pomena na 15 žrtava zemljotresa.

Obilježavanje godišnjice katastrofalnog zemljotresa počinje 23. oktobra, multimedijalnom postavkom o životu u “ranjenom gradu” tokom jeseni i zime s kraja sedme i početka osme decenije prošlog vijeka.

Prvi dio postavke čini izložba 24 reprodukcije fotografija i negativa, koje su od novembra 1969. do sredine marta 1970. godine snimili banjalučki foto-amateri Radivoj Radanović, dr. Aleksandar Sjerikov i Ljubinko Bato Smoljanović, dok je njen drugi dio projekcija arhivskih filmova o banjalučkom zemljotresu, koje su svojim amaterskim kamerama formata osam mm i 16 mm snimili Ivica Kurtović, Miodrag Šobot i Ljubinko Bato Smoljanović.

Kuriozitet ove multimedijalne postavke je da fotografije i negativi, čije će reprodukcije biti izložene, nikada ranije nisu viđeni u javnosti, jer su prethodnih pola vijeka bili dio privatnih kolekcija navedenih foto-amatera. Također, više od polovine kadrova arhivskih filmova nikada nije prikazano izvan “kućnog bioskopa” njihovih autora.

Organizator ovog vizuelnog podsjećanja na posljedice najveće prirodne katastrofe koja je zadesila krajišku ljepoticu je Filatelističko društvo Banjaluka, uz podršku gradskih vlasti, dok je njegov autor banjalučki kolekcionar i publicista Goran Barać. Zainteresovani posjetioci moći će da je vide do 31. oktobra, svakim radnim danom od 8 do 20 časova.

U četvrtak, 24. oktobra planirano je otvaranje izložbe u organizaciji Muzeja Republike Srpske pod nazivom “50 godina od zemljotresa u Banjaluci 1969 – 2019)”, autora Milenka Đorđevića.

Za 26. oktobar najavljen je okrugli sto u organizaciji Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, u okviru kojeg će i Hidrometeorološki zavod imati prezentaciju na temu zemljotresnih dešavanja na području grada.

FENA

Danas objavljeno

Pogledajte rang listu učenika koji su dobili stipendije Grada Banjaluka

M.

Planirana isključenja električne energije za 16.i 18.10.2021. godine

Vanja A

Obustava saobraćaja za vikend: Asfaltiranje lokalnog puta Saračica-Čokorska polja

M.

Ostavite komentar