Poznat datum početka, ali ne i finansijski dio: Jokić gubi 5.000.000? - BIGportal.ba
Košarka Sport

Poznat datum početka, ali ne i finansijski dio: Jokić gubi 5.000.000?

Upravni odbor NBA lige, u dogovoru sa Unijom košarkaša (NBPA), saopštio je da će nova sezona krenuti 22. decembra.

Nedeljama unazad trajali su pregovori između čelnika i košarkaša, i na kraju je pobedila liga – takmičarska godina kreće u decembru i sastojaće se od 72 meča.

Igrači, na čelu sa Lebronom Džejmsom, forsirali su da sezona počne 18. januara, na dan Martina Luter Kinga, međutim NBA bi u tom slučaju pretrpeo velike gubitke i ta opcija je otpala.

Umesto 82 čeka nas se 72 utakmice. Takođe, igraće se plej-in turnir za osmo mesto, kao što je to slučaj bio u “Dizni svetu” u Orlandu.

Adrijan Vojnarovski, novinar ESPN, piše kako se dve strane još uvek nisu dogovorile oko finansijske strane, odnosno oko budžeta, plata igrača…

Poznato je da liga pred svaku sezonu uzme 10 odsto od igračevih plata kao depozit. Isti novac im vrate na kraju sezone ukoliko liga ostvari dobit koju je projektovala.

Košarkaši u 99 odsto slučajeva dobiju novac nazad, ali ovoga puta je pitanje da li će to biti slučaj jer čak 40 odsto prihoda dolazi od strane navijača. Njima neće biti dozvoljen ulazak, barem ne u prvom delu sezone, te će NBA, verovatno, podići depozit na 18 odsto.

To znači da, na primer, plata Nikole Jokića neće biti 29,5 miliona dolara, već 5,3 manja – 24,2 miliona dolara. Srpski košarkaš će imati punu platu ako NBA ostvari prihod koji zacrta, ali to je malo verovatno.

Ovih 18 odsto još nije 100 odsto dogovoreno, ali je najrealnije da tako bude, preneo je Vojnarovski. Ako igrači ne dobiju depozit nazad, novac će ići u džepove vlasnika franšiza.

NBA draft na programu je 18. novembra, “free agency” kreće 21, trening kampovi 1. decembra, a sezona 22.12.2020.

Danas objavljeno

Ogroman otpor 111. igrača na ATP listi, Rafa uz probleme do trećeg kola

Vanja A

Đoković lako do četvrtfinala Srbija Opena

Vanja A

Zašto Mesi neće da pregovara prije ljeta?

Vanja A

Ostavite komentar