Pozivam Tužilaštvo da provjeri navode o "TGT Tehnogas" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Pozivam Tužilaštvo da provjeri navode o “TGT Tehnogas”

“Pozivam Tužilaštvo RS da dođe u Agenciju za lijekove BiH”, rekao je direktor ove Agencije Aleksandar Zolak u izjavi za BN TV. On tvrdi da firma “TGT Tehnogas” nije mogla da prometuje medicinski kiseonik po zakonu zato što nije registrovan kao veleptometnik lijekova, a ni kao proizvođač lijekova.

“Ovo govorim zato što sam na čelu institucije koja je nadležna i za proizvođače i za veleprometnike lijekova. Dozvola koja se spominje je u obavještenju od strane Ministarstva zdravlja RS je kolokvijalno rečeno registracija lijeka ili neki vid zastupništva za teritoriju BiH.

Tu dozvolu može da dobije bilo koje pravno lice, ali u tim slučajevima kada to pravno lice koje je dobilo u ovom slučaju dozvolu za stavljanje lijeka u promet ili kolokvijalno registraciju ako nije registrovano kao veleprometnik potpisuje ugovor o saradnji sa nekim od veleprometnika iz BiH i onda oni u njihovo ime vrše velepromet lijekova, u ovom slučaju medicinskog kiseonika”, kaže Zolak.

“Promet, velepromet lijeka i kiseonika u ovom slučaju počinje uvozom, potom skladištenjem, distribucijom na teritoriji BiH i izvozom.

Ponavljam Tehnogas nije registrovan ni kao veleprometnik kiseonika niti kao proizvođač kiseonika. Ova dozvola je nešto potpuno drugo, ona je na snazi tri i nešto godine i bila je neaktivna sve vrijeme.

Ovo što kažem da je bila neaktivna znači da se po toj dozvoli medicinksi kiseonik nije uvozio u BiH, a opet ovo kao i sve što sam rekao je lako provjeriti na zvaničnoj stranici Agenciji za lijekove BiH i iz izvještaja godišnjih o potrošnji lijekova u BiH koji Agencija svake govine skuplja i objavljuje”, rekao je Zolak.

(BN)

Danas objavljeno

Vulin: Potjernica za još jednom osobom zbog ubistva Đokića

M.

Boldvin vježbao i uperio revolver prema kameri

M.

Eksplozija i požar u rafineriji nafte u Nigeriji, 25 žrtava

M.

Ostavite komentar