Poziv na okončanje borbenih dejstava u Nagorno Karabahu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Poziv na okončanje borbenih dejstava u Nagorno Karabahu

Predsjednici Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske usvojili su izjavu o situaciji u Nagorno-Karabahu. Vladimir Putin, Emanuel Makron i Donald Tramp kojom su pozvali na hitno okončanje borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Predsjednici su pozvali Azerbejdžan i Jermeniju da bez preduslova obnove pregovore o Nagorno-Karabahu.

“Predsjednik Ruske Federacije, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i predsjednik Republike Francuske, predstavljajući države kopredsjedavajuće Minske grupe OEBS-a, najoštrije osuđuju eskalaciju nasilja na kontakt liniji u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu“, navodi se u saopštenju.

“Pozivamo… lidere Jermenije i Azerbejdžana da odmah preuzmu obaveze u dobroj vjeri i bez postavljanja preduslova za nastavak pregovora o rešavanju situacije uz pomoć kopredsjedavajućih Minske grupe OEBS-a”, navodi se u izjavi lidera zemalja kopredsjedavajućih Minske grupe.

Predsjednici Rusije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država takođe smatraju da treba odmah zaustaviti borbena dejstva u Nagorno-Karabahu.

“Pozivamo na hitni prekid borbenih dejstava između oružanih snaga strana učesnica”, ističe se u zajedničkoj izjavi.

U izjavi se dodaje i da predsjednici žale zbog žrtava i izražavaju saučešće porodicama ubijenih i ranjenih.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je prošle nedelje. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i djelimična mobilizacija.

(Sputnjik)

Danas objavljeno

Maskirane osobe pucale iz kalašnjikova na autobus kod Dečana, četvoro poginulih

M.

SZO novi soj virusa korona nazvala “Omikron”

M.

Uhapšen Srbin iz Hrvatske Kostajnice

M.

Ostavite komentar