Poziv Hrvatskoj da promijeni lokaciju za odlagalište nuklearnog otpada - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Poziv Hrvatskoj da promijeni lokaciju za odlagalište nuklearnog otpada

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija uputio je danas lični poziv Vladi Hrvatske da pokuša da nađe neku drugu lokaciju umjesto Trgovske gore, na granici sa BiH, za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada

  • Suviše je napetosti, nervoze među građanima i bilo bi bolje da to riješimo pronalaženjem neke nove lokacije nego da napravimo međusobno nepovjerenje – rekao je Tegeltija nakon sastanaka sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Trenutno je pitanje planirane izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u blizini granice sa BiH, najaktuelnije pitanje u odnosima dvije zemlje.

Tegeltija je istije da to pitanje u ovom momentu nije toliko problematično, ali može u budućnosti da stvori problem.

“Izgradnja tog odlagališta izaziva strepnju i strah građana u dolini Une – dodao je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da je Hrvatska sa južnom gasnom konekcijom stigla na 60 kilometara do granice sa BiH, dok BiH priprema potrebne dokumente u vezi sa ovim i projektom izgradnje istočne gasne konekcije.

Predsjedavajući Savjeta ministara rekao je da je razgovarano i o pandemiji virusa korona, te ilegalnim migracijama.

Tegeltija je ovom prilikom zahvalio Hrvatskoj na pomoći u snabdijevanju BiH vakcinama protiv virusa korona.

Kada su u pitanju ilegalne migracije, Tegeltija je rekao da je hrvatski premijer konstatovao da se radi o velikom problemu cijele Evrope i da se one čudno pomjeraju.

  • Definitivni je stav da Hrvatska neće pristupiti postavljanju žica na granici sa BiH kako bi spriječili ilegalne migracije – naglasio je predsjedavajući Savjeta ministara i najavio i u budućnosti saradnju bezbjednosnih agencija koje treba da spriječe ilegalne migracije i one koji se bave ilegalnim prebacivanjem migranata.

Predsjedavajući Savjeta ministara rekao je da nije preskočena priča o reformi izbornog zakonodavstva u BiH.

Prema Tegeltijinim riječima, do kraja prvog kvartala iduće godine očekuje se sljedeća zajednička sjednica Savjeta ministara i Vlade Hrvatske, a u planu je i održavanje privrednog foruma u Sarajevu na kojem bi privrednici dvije zemlje definisali pravce buduće ekonomske saradnje i njenog dizanja na viši nivo.

Danas objavljeno

Drama u centru Sarajeva: Pucali na autobus, putnici prestravljeni pobjegli

Vanja A

Ustavni sud BiH ukinuo Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Vanja A

Dodik: Srpska će uspostaviti agenciju za lijekove

Vanja A

Ostavite komentar