14. Oktobra 2021.

Poziv građanima Srpske da regulišu zdravstveno osiguranje

Big Portal

Iako se i dalje finansiraju zdravstvene usluge za osigurane i neosigurane građane u javnim zdravstvenim ustanovama, po ukidanju vanredne situacije izazvane pandemijom virusa korona, Fond će prestati da finansira zdravstvenu zaštitu za neosigurane građane, saopšteno je iz Fonda.

Osim toga, navode u Fondu, izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je stupio na snagu prošle godine, dat je širok spektar mogućnosti prijave na osiguranje, s ciljem da svi građani budu obuhvaćeni obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Iz Fonda podsjećaju da zaposlene na osiguranje prijavljuje poslodavac, penzionere koji su penziju ostvarili u Srpskoj Fond penzijsko-invalidskog osiguranja, a inostrane penzionere zemlja u kojoj su ostvarili penziju ili inostrani penzioneri lično.

Lica bez prihoda na osiguranje prijavljuje Fond, kao i djecu do 15 godina, starije od 65 godina, redovne studente, kao i mnoge druge osjetljive kategorije društva.

Izmjenom zakona propisano je da su obavezno osigurana lica državljani Republike Srpske koja u cijelosti ili djelimično ostvaruju penziju ili invalidninu od inostranog isplatioca, ako međunarodnim sporazumom nije drugačije određeno.

Budući da je izmjenom zakona propisan poseban osnov osiguranja za ovu kategoriju građana – inostrani penzioner, važno je da se svi građani koji spadaju u ovu kategoriju prijave na propisan osnov osiguranja.

Iz Fonda pozivaju sve državljane Srpske koji u cijelosti ili djelimično ostvaruju penziju ili invalidninu iz inostranstva, odnosno od inostranog isplatioca, da se jave u nadležnu poslovnicu radi regulisanja svog statusa.

Fond je, za sve one građane za koje ima podatke da na ovaj način ostvaruju penziju, poslao poziv da se jave u nadležnu poslovnicu Fonda radi promjene osnova osiguranja.

U Fondu napominju da lica koja u cijelosti ili djelimično ostvaruju penziju ili invalidninu od inostranog isplatioca više neće zdravstvenu zaštitu ostvarivati kao penzioneri Fonda PIO, već po osnovu ostvarene penzije u inostranstvu.

Primjena novog zakona omogućila je i precizniju sliku o strukturi osiguranih lica, jer su ranije mnogi po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na osiguranje, a da aktivno nisu ni tražili posao.

Tako je izmijenjeni zakon jasno definisao da lica koja nemaju nijedan drugi osnov za prijavu na osiguranje, a spadaju u posebne, osjetljive kategorije društva, njih na zdravstveno osiguranje prijavljuje Fond.

Navedenim izmjenama zakona po prvi put je omogućeno da osnov za prijavu na osiguranje bude starosna dob, specifična bolest ili stanje, lica bez prihoda i drugo, ukoliko ne postoji nijedan drugi osnov za prijavu na osiguranje.

U Fondu ističu da ovo zakonsko rješenje ima humaniji pristup prema osjetljivijim kategorijama društva, kao što su trudnice, porodilje, stariji od 65 godina, djeca, oboljeli od malignih, rijetkih i drugih teških bolesti, jer se daje mogućnost da po osnovu godina, posebnog društvenog statusa, te bolesti, budu prijavljeni na osiguranje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare