11. Maja 2021.

Poziv FBiH na sveobuhvatan dijalog

Big Portal

Riječ je o prijedlogu zaključaka u vezi pokretanja inicijative za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH o kojoj danas raspravlja Narodna skupština Srpske.

U prijedlogu zaključaka se navodi da Narodna skupština konstatuje da strane u budućem sveobuhvatnom dijalogu treba da budu Republika Srpska i FBiH, tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Parlament Republike Srpske očekuje od predsjednika Republike Srpske da obavijesti FBiH o zaključcima i stavovima Narodne skupštine, te da formira pregovarački tim za vođenje dijaloga sa FBiH, u svrhu postizanja dogovora o budućnosti Republike Srpske i FBiH.

U prijedlogu zaključaka se navodi da predsjednik Republike Srpske treba da obavijesti Narodnu skupštnu o sprovedenim aktivnostima.

Narodna skupština preporučuje predsjednici Republike Srpske da uvrsti u pregovarački tim predstavnike najviših organa vlasti Republike Srpske, predstavnike Srpske u institucijama BiH, kao i predstavnike parlamentarnih stranaka u parlamentu Republike Srpske.

Parlament Republike Srpske preporučuje da se u roku od 30 dana formira pregovarački tim za dijalog sa FBiH, kao i da se započnu aktivnosti za pokretanje dijaloga.

U prijedlogu zaključaka se navodi da Narodna skupština Srpske zadužuje pregovarački tim da sačini operativni plan rada i da je redovno izvještava o sprovedenim aktivnostima.

Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH došlo do nedopustivog prekrajanja i kršenja sporazuma, a naročito Aneksa 4, Ustava BiH, navodi se u prijedlogu zaključaka vladajuće kolicicije u parlamentu Republike Srpske.

Parlament Republike Srpske konstatuje da je Republika Srpska ugovorna strana i da prava i obaveze Republike Srpske proističu iz međunardnog ugovora – Dejtonskog sporazuma, te naglašava da se BiH sastoji od dva entiteta Republike Srpske i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka.

U predloženim zaključcima se navodi da Narodna skupština Republike Srpske kao nosioce suvereniteta prihvata samo entitete i konstitutivne narode u BiH, te da bilo kakvo nametanje suvereniteta izvan toga ima neustavan i antidejtonski karakter.

BiH posjeduje ograničeni i izvedeni suverenitet koji se ogleda u djelovanju prema trećim državama, unutrašnji suverenitet pripada Republici Srpskoj i FBiH, dodaje se u preloženim zaključcima.

Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je dejtonska struktura i ravnoteža u BiH narušena i da su konstitutivni narodi obespravljeni usljed neustavnog djelovanja dijela međunarodne zajednice u BiH.

Predloženi zaključci trebalo bi da stupe na snagu danom donošenja.

Ovaj prijedlog zaključaka Kluba poslanika SNSD-a podržali su klubovi poslanika NDP-NPS, Demosa, Ujedinjene Srpske, SP-a, te samostalni poslanik Nebojša Marić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare