19. Februara 2022.

Pozitivni ste na kovid, a nemate simptome? Epidemiolozi objasnili zašto

Big Portal

FFP2 maska

“Neko će biti pozitivan i nakon sedam dana izolacije, ali u principu, oni koji izađu nakon tog perioda, a zadnja tri dana nemaju simptome, mogu da idu da rade i ne mogu da prenesu virus na druge, kad je reč o opštoj populaciji i zdravom kolektivu. Ne bi trebali da idete među starije i imunokompromitovane bez maske, jer za njih postoji najveća opasnost. Ako je reč o zdravstvenom radniku koji se vraća na odelenje gde leže bolesnici sa leukemijom, malignitetima pod terapijom, transplantovani ili u starački dom, onda se nakon sedam dana testiraju i moraju da imaju negativne nalaze da bi se vratili na posao, a nekoliko dana i kad se vrate na posao nose FFP2 maske”, kaže prof. Jasmina Vraneš.

Napominje kako je sada možda već i 40% podvrste omikrona BA2 koja ima još kraću inkubaciju i još brže razvija kliničku sliku.

PCR u visokim ciklusima svog rada može da prikaže pozitivan nalaz i dve nedelje nakon kliničkog ozdravljenja.

“Nije isto ako ste na PCR-u pozitivni u 17. ili u 37. ciklusu i nije isto kad se taj deo spoji sa anamnezom: jeste li tek ušli ili izlazite iz infekcije, u kojoj fazi bolesti ste testirani, jeste li vakcinisani itd. Ako vam uzorak u brisu ima puno virusnog materijala, onda PCR metoda multiplicira i u 15. ciklusu proglasi vas pozitivnim. To je znak da ste pozitivni i izrazito zarazni. Ali ako ste već preležali i klinički ozdravili i imate još uvek virusne čestice, koje mogu da budu čestice mrtvog virusa u nazofarinksu, PCR taj uzorak prepoznaje kao pozitivan tek u npr. 38. ciklusu. Nalaz će vam biti jednako pozitivan kao i ovaj u 15. ciklusu, ali niste više zarazni”, opisuje epidemiolog dr. Miroslav Venus.

Prećutno se uzima da je pozitivna osoba zarazna negdje do 28. ili 30. ciklusa, ali to nigde nećete videti napisano. Kao što ni za serološko testiranje nije precizirano koliko antitela je dovoljno da znate da ste sigurno zaštićeni”, otkriva dr. Venus za Večernji list.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare