19. Augusta 2021.

Pozitivni efekti koje paradajz ima na zdravlje srca

Big Portal

Međutim, nedavna analiza koja je pregledala gotovo 100 studija otkrila je da određene namirnice biljnog porijekla mogu imati posebno snažan učinak u umanjivanju rizika od različitih vrsta srčanih bolesti, prenosi Kliks.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, srčane bolesti vodeći su uzrok smrti u SAD-u. U meta-analizi, koja je objavljena u kardiovaskularnom istraživanju 6. jula, istraživači s Univerziteta u Napulju istraživali su vezu između rizika od srčanih oboljenja i načina ishrane.

Preciznije, gledali su crveno meso, perad, jaja, mliječne proizvode, orahe i žitarice. Kao što se moglo očekivati, ključni zaključak je bio da je konzumiranje prehrane bogate povrćem i malo mesa povezano s manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti. Međutim, nalazi su otišli još dalje – oni su odredili specifičnu hranu koja je pomogla u smanjenju rizika od koronarne bolesti srca (KBS) i kardiovaskularnih bolesti (KVB).

VEGETABLE AND FLOWER PLANTS, BULBS - Eurogarden.eu

“Što se tiče vrsta povrća, velika u usporedbi s niskom potrošnjom zelenog lisnatog povrća i paradajza povezana je sa značajnim 17-postotnim, odnosno 10-postotnim smanjenjem učestalosti KBS”, napisali su istraživači.

Ovdje se misli da kada jedete manje mesa i povećate unos lisnatog zelenog povrća i paradajza, smanjujete rizik od srčanih oboljenja. Paradajz je bogat antioksidansom zvanim likopen, za koji se pokazalo da poboljšava vaskularnu funkciju i pomaže u zaštiti od bolesti.

Zamjena maslaca, bogatog zasićenim mastima, za nešto bogato mononezasićenim mastima, poput maslinovog ulja, takođe može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. U jednoj procjeni, istraživači su otkrili da je povećanje potrošnje maslinovog ulja za samo 5 grama (za kontekst, kašika sadrži 13,3 grama ) povezano sa 7 posto smanjenja učestalosti KBS, 4 posto smanjenja incidencije KVB-a i 8 posto smanjenja smrtnosti od KVB-a.

Istraživači su otkrili da je konzumiranje najmanje dvije porcije povrća svaki dan povezano sa do 34 posto manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti, pri čemu zeleno povrće i paradajz daju najpozitivnije učinke.

Osim toga, smanjenje unosa i crvenog i drugog prerađenog mesa (slanine, pršuta, salame i kobasica) na manje od dvije porcije sedmično takođe može pomoći u zaštiti vašeg srca. Smanjenje unosa alkohola može pomoći očuvanju zdravlja srca.

Iz više razloga trebate povećati potrošnju povrća i provjeriti iznenađujuće nuspojave njegovog nedovoljnog konzumiranja.

Klix.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare