Požari u regionu najveći u posljednjoj deceniji - BIGportal.ba
Region Vijesti

Požari u regionu najveći u posljednjoj deceniji

U zemljama Balkanskog regiona sezona požara traje već nedjeljama, a kombinacija ekstremnih vrućina i suše ove godine izazvala je najveće požare u posljednjih deset godina, pri čemu su najviše pogođene Grčka, Turska, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Prošle nedjelje u Grčkoj je zabilježeno više od 500 požara, evakuisano desetine sela i hiljade ljudi, a u međuvremenu sjever Turske su danas pogodile poplave, dok na jugoistoku zemlje gore najveći požari u istoriji Turske.

Prema podacima Evropskog informativnog sistema o šumskim požarima, u Grčkoj je za 10 dana spaljeno skoro 57.000 hektara.

Prosječno je u Grčkoj u periodu između 2008. i 2020. godišnje spaljeno 1.700 hektara, piše Gardijan.

Prema podacima turske vlade od prošle nedjelje zabilježeno je 150 požara širom zemlje, a u gašenju je učestvovalo preko 5.000 vatrogasaca. Prema zvaničnim podacima u Turskoj je do sada izgorjelo 95.000 hektara, dok je prošle godine u ovo vrijeme u požarima izgorjelo 13.500 hektara, piše Dojče vele.

Evropska komisija šalje avione, helikoptere i vatrogasne ekipe u Grčku, Tursku, Albaniju i Makedoniju, kako bi pomogla u gašenju požara.

U nekim dijelovima Makedonije uvedeno je vanredno stanje zbog požara a od 4. avgusta na snazi je kompletna zabrana kretanja po šumskim predjelima u čitavoj državi.

Prema podacima Centra za upravljanje kriznim situacijama Sjeverne Makedonije u pomaganju gašenja požara učestvuju i bugarski vatrogasci. Makedonska policija je uhapsila više osoba osumnjičenih za podmetanje požara, od kojih je jedan državljanin Albanije.

Prvi potpresjednik vlade Sjeverne Makedonije Artan Grubi rekao je da su požari u Makedoniji u 80 odsto slučajeva izazvani ljudskim faktorom, kako prenose mediji.

U Albaniji je danas ministar odbrane Niko Peleši saopštio da je požar u gradu Karaburun uspješno ugašen nakon dvije nedjelje.

Situacija je još kritična u dijelovima Albanije, uglavnom zbog oblasti koje su teško pristupačne vatrogascima.

Albaniji u gašenju požara pomažu Evropska unija i Priština a za sada šteta još uvijek nije procijenjena, prenosi portal Egzit.

Požari su pogodili i Bosnu i Hercegovinu gdje su juče izbili u Mostaru, Čitluku i Konjicu, ali su lokalizovani.

Nikšićki vatrogasci su pored požara koji gore od ranije gasili i nove koji su se ponovo razbuktali zbog visoke temperature na više lokacija u Crnoj Gori.

U svijetu je ove godine registrovan povećan broj požara od kojih su neki u pojedinim zemljama, kao što je to slučaj sa Grčkom i Turskom, nanijeli ogromne štete i doveli do gubitka života.

Naučnici upozoravaju da će to biti slučaj i ubuduće pošto porast temperature na globalnom nivou izazvane emisijama štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte povećava rizik od požara širom planete, navodi Gardijan.

Tanjug

Danas objavljeno

SAD ponovo traže izručenje; snažna podrška mobilisana

M.

“Vatre” u Sudanu se ne gase; hapšenja, protesti – pritisak raste

M.

Erdogan najavio susret sa Bajdenom

M.

Ostavite komentar