Požari pustoše Ameriku; "Spakujte kofere" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Požari pustoše Ameriku; “Spakujte kofere”

Zbog velike suše u sjevernom dijelu američke savezne države Novi Meksiko buknuli su šumski požari u kojima je izgorjelo 166 kuća.

Na stotine domova je ugroženo zbog snažnog vetra koji plamenu stihiju širi prema planinskim naseljima, saopštili su lokalni zvaničnici.

Hiljade stanovnika čeka na evakuaciju ako se požari približe naseljima u dolini Mora, 64 kilometra severoistočno od Santa Fea.

“Sutra bi mogao biti još jedan katastrofičan dan”, izjavio je komandant za prirodne katastrofe Karl Švope.

Radi se o najvećim i najdestruktivnijim požarima koji trenutno haraju jugozapadom SAD-a. Naučnici tvrde da su sve rasprostranjeniji i ove godine su, zbog klimatskih pojava, počeli ranije nego inače. Šerif okruga Mora Amerik Padilja rekao je stanovnicima, njih oko 10.000, da “spakuju kofere i drže se svojih najmilijih” jer bi naredba za evakuaciju mogla da stigne svakog trenutka.

Suša, koja traje već 25 godina, osušila je debla i grane na samo osam posto vlažnosti, što je manje od drvnog materijala za gradnju kuća. Dugogodišnja suša je šumovite planine i doline pretvorila u potencijalno bure baruta.

Za sutra su predviđeni vetrovi brzine od 80 kilometara na sat. “Biće to vrlo opasan, vatreni dan”, rekao je stručnjak za šumske požare Stjuart Turner.

B92.

Danas objavljeno

Stoltenberg: Razgovor sa Rusijom više nije moguć, NATO mora pomoći Ukrajini

M.

Vučić Kurtiju: Statusno pitanje završeno, srećan put u Brisel

M.

Preminuo glumac Davor Јanjić

M.

Ostavite komentar