Požari ozbiljna prijetnja Evropi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Požari ozbiljna prijetnja Evropi

Zbog izuzetno visokih temperatura širom Evrope ovih dana bjesne požari, a Evropska unija ih opisuje kao “ozbiljnu i rastuću prijetnju”.

Zbog izuzetno visokih temperatura širom Evrope ovih dana bjesne požari, a Evropska unija ih opisuje kao “ozbiljnu i rastuću prijetnju”.

Šumski požari dobijaju na intenzitetu, posebno u zemljama južne Evrope, kao što su Grčka, Španija, Francuska, Italija i Portugalija, ali i na Skandinavskom poluostrvu.

Stručnjaci upozoravaju da kontinent treba da se pripremi na požare koji će dostići novi, masivni nivo. Te supervatre ili megavatre su katastrofalni događaji koji ubijaju i ugljenišu široka područja, a teško se zaustavljaju, prenosi AP. Između 2000. i 2017. godine u požarima u zemljama članicama Evropske unije stradalo je 611 vatrogasaca i civila, a ekonomska šteta je procijenjena na više od 54 milijarde evra.

Portugalija je najviše stradala, pošto je u toj zemlji od 2007. godine zabilježeno više od 18.000 požara, a 2017. godine u požarima je poginulo najmanje 106 ljudi. Iako je trend da se u Evropi bilježi manje požara sa manjim ugljenisanim područjima, osim u Portugaliji, veći i opasniji šumski požari zahtjevaju više sredstava za hitne slučajeve.

Pored toga, glavna sezona požara postaje duža i traje od juna do oktobra, a raste i broj megapožara. Te ekstremne požare karakterišu brzo širenje, intenzivnija vatra, nepredvidive promene pravca i ugarci koje nosi vjetar. U prošlogodišnjem izveštaju EU se navodi da vlasti evropskih zemalja i dalje koriste tradicionalne metode u borbi protiv požara, oslanjajući se na vodu da ugasi požare, umjesto da ulože u dugoročne projekte za prevenciju.

Eksperti kažu da vlasti moraju da skrenu fokus sa suzbijanja na prevenciju, uzimajući u obzir aspekte kao što su klimatska adaptacija, edukacija i priprema. To uključuje redovno podsjecanje šuma i rastinja, uvođenje više biljnih vrsta otpornih na klimu i raznovrsnog drveća.

Unaprijeđena je i tehnologija za borbu protiv požara, uključujući dronove za detekciju, brz odgovor, mapiranje i procjenu dinamike vatre.

EU u izvještaju primećuje da rukovodstva u Evropi ne koriste u potpunosti znanje i inovacije koje su obezbijedili naučni projekti i poziva vlade da bolje razumiju kako klimatske promjene utiču na njihove zemlje.

(Tanjug)

Danas objavljeno

“Kako se ponašaju Srbi tako bi trebalo da se ponaša Evropska unija”

M.

Pretresen kamp Blažuj, 17 lica biće protjerano iz BiH

M.

Palermo, devojčica žrtva igre “izazova” na Tik-Toku

M.

Ostavite komentar