Požari otkrili poljoprivredni sistem stariji od egipatskih piramida - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Požari otkrili poljoprivredni sistem stariji od egipatskih piramida

Prostranu mrežu kanalu, napravljenu pre 6.600 godina od strane pripadnika Gunditjmara – domorodačkog naroda Australije, otkrivena je nakon velikih požara u kojima je izgorela bogata vegetacija koja ih je skrivala.

Australijski domoroci napravili su složenu mrežu kanala, pregrada i brana kako bi u svoje zamke usmerili „kujange“ jegulje na teritoriji današnje države Viktorija.

Buđ Bim zaveden je u Uneskovu listu kao kulturni krajolik i jedan je od najvećih drevnih sistema vodoprivrede i datira od pre više od 6.600 godina, što ga čini starijim od egipatskih piramida.

Uprkos tome što se za Buđ Bim zna već dugo nedavni australijski požari, koji su zahvatili velika prostranstva, spalili su i vegetaciju koja je skrivala veliki deo kanalske mreže koja nikada pre nije viđena.

„Kada smo se vratili posle požara, zatekli smo nove kanale za koje ranije nismo znali da su tu“, rekao je predstavnik naroda Gunditjmara, Denis Rouz.

Osim kanala, pronađene su i druge ljudskom rukom napravljene strukture, poput malih ograđenih jezera.

Veoma produktivni akvakulturni sistem napravilo je domorodačko stanovništvo koristeći vulkanske stene kojih je tu bilo u obilju, jer je Buđ Bim takođe i ugašeni vulkan.

Oni su tu izgradili mrežu kanala, prepreka i brana kojima su manipulisali i upravljali vodenim tokovima i tako usmeravali jegulje u svoje zamke i olakšavali prehranu stanovništva.

Izvor. RTS

Danas objavljeno

Kako se zaštititi na društvenim mrežama?

Vanja A

Prelijepa mis Amerike ima snažnu poruku

Zeljka

Poslije tri noći provedene u pabu zbog mećave, mnogi nisu htjeli da idu kući

Zeljka

Ostavite komentar