7. Augusta 2021.

Požar u Ljubinju i dalje aktivan, ali pod kontrolom

Big Portal

Požar je stavljen pod kontrolu zajedničkim radom vatrogasaca i policije iz Ljubinja, koji su sa lokalnim stanovništvom juče preduzimali sve potrebne mjere i radnje sa ciljem njegovog lokalizovanja, naveli su iz policije.

Požar se sa područja Federacije BiH proširio na mjesto Bančići u opštini Ljubinje i bio je ahvatio nisko rastinje i šume, te su bila ugrožena i materijalna dobra.

Policijska uprava Trebinje apeluje na sve građane da budu dodatno oprezni prilikom paljenja vatre na otvorenom, s obzirom na to da trenutne vremenske prilike pogoduju nekontrolisanom širenju plamena.

Građani takođe treba da obrate pažnju i na sve druge okolnosti koje mogu uticati na izazivanje požara i da vatru ni u kom trenutku ne ostavljaju bez nadzora.

“Vatrena stihija se širi mnogo brže nego što ljudi očekuju i često mala nepažnja izazove velike posljedice po imovinu i živote ljudi”, istakli su iz policije.

Opušci bačeni na određena mjesta, dno staklene flaše i drugi naizgled bezazleni predmeti po ovakvoj vrućni i na lako zapaljivim mjestima i površinama mogu brzo dovesti do katastrofalnih posljedica, naglasili su iz policije.

“Ako roštiljate u prirodi, vodite računa da se nikad ne udaljite sa tog mjesta dok ne budete u potpunosti sigurni da je vatra do kraja zagašena, premda je najbolje u ovakvim vremenskim okolnostima izbjegavati ove vidove odmora”, istakli su iz Policijske uprave Trebinje.

Podsjetili su da Zakonom o zaštiti od požara iz novembra 2019. godine, kao jednu od mjera zaštite, zabranjuje paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice.

Zakonom je propisana novčana kazna od 100 do 1.000 KM za fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice, kao i ukoliko ne preduzmu sve potrebne mjere i radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Srna, Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare