Požar u centru sovjetskog biološkog oružja: U zgradi Instituta boginje, ebola, kuga i antraks - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Požar u centru sovjetskog biološkog oružja: U zgradi Instituta boginje, ebola, kuga i antraks

U jednom od najvećih svetskih centara za istraživanje virusa u Sibiru navodno je izbio požar nakon što se dogodila iznenadna eksplozija u tom postrojenju

Postrojenje je poznato po tome što se u njemu čuvaju uzorci ebole, HIV-a, antraksa i drugih virusa, javlja RTS.

Vatrogasci i spasilačke službe su u ponedeljak krenuli da ugase požar koji je izbio u Koltsovu, naučnom centru nekoliko kilometara od Novosibirska, prenosi RT.

Situacija se brzo razvila iz običnog hitnog slučaja u veliki incident, jer su eksplozija i požar zahvatili ruski istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju, poznat kao “Vektor institut”.

Laboratorija je poznata po tome što je razvila vakcine protiv ebole i hepatitisa, kao i po proučavanju epidemija i opštih problema imunologije.

Za vreme Hladnog rata verovalo se da je to bio deo sada već propalog sovjetskog programa biološkog oružja, što znači da se neki od najopasnijih vrsta virusa – uključujući boginje, ebolu, kugu i antraks još čuvaju u zgradi Instituta.

Imajući to u vidu, lokalna ispostava Ministarstva za vanredne situacije brzo se odazvala pozivu, poslavši 13 vatrogasnih vozila i 38 vatrogasaca koji su ušli u zgradu šest spratova minut nakon dolaska.

Do eksplozije je došlo na petom spratu kompleksa Vektor tokom popravka sobe za sanitarnu inspekciju.

Jedan radnik je nakon eksplozije zadobio opekline trećeg stepena, a sama eksplozija razbila je nekoliko prozora u zgradi. Požar se navodno proširio kroz ventilacijski sistem objekta, ali je kasnije ugašen.

Ipak, ruske vlasti tvrde kako se u prostoriji u kojoj se dogodila eksplozija nisu nalazile biološki opasne materije. Gradonačelnik Koltsova dodatno je umirio javnost izjavom da se u laboratoriji, zbog tekućih sanacijskih radova, u tom trenutku nisu nalazili opasni patogeni.

Danas objavljeno

U Srpskoj 13 smrtnih slučајеvа, još 587 osoba zaraženo koronom

M.

Benzin u Hrvatskoj nikad skuplji

M.

Filmske novčanice u opticaju, građani upozoreni

M.

Ostavite komentar