Požar sve bliži, Atina bi mogla ostati bez struje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Požar sve bliži, Atina bi mogla ostati bez struje

Sve jači vjetrovi razbuktali su ionako veliki šumski požar sjeverno od glavnog grada Grčke. Vatra je zaprijetila i instalaciji ključnoj za snabdijevanje Atine strujom, pristup dijelu auto-puta je odsječen, a stanovnici još dva naselja u podnožju planine Parnita su evakuisani.

Kako javljaju grčki mediji, vatra se približila instalaciji grčkog operatera za distribuciju električne energije (ADMIE) u naselju Agios Stefanos. Bude li instalacija zahvaćena požarom, veliki dijelovi glavnog grada Grčke mogli bi ostati bez struje.

Zatvoren dio auto-puta

Najveći vatreni front nalazi se u blizini naselja Afidnes, zbog čega su vlasti bile prisiljene da zatvore dio auto-puta. Kamionima je zabranjeno saobraćanje auto-putem do daljega, a automobili koji se iz Atine kreću prema sjeveru usmjeravaju se na zaobilazne puteve.

Oko 11 sati civilna zaštita je hiljadama stanovnika SMS-om poslala poziv na evakuaciju naselja Kapanddriti, Polidendri i Malakasa. Stanovnici su upućeni u obalna mjesta Varnavu i Neu Makri.

Jutros oko pet sati grčke vlasti su probudile hiljade ljudi u sjevernim predgrađima Atine i pokrenule evakuaciju zbog požara.

Vatra je, naime, prešla preko auto-puta Atina – Lamia te ušla u Agios Stefanos, Polidendri, Kapandriti, Pefkofito i niz drugih mjesta u predgrađu Atine podno planine Parnita.

Stanovnicima Vothonasa i Maratona u pet ujutro naređeno je da krenu prema obali, a vatrogasci upozoravaju da se glavni požar razdvojio u više frontova te se širi u više različitih smjerova. Meteorolozi su poručili kako očekuju da će jaki vjetrovi nastaviti da duvaju, što će vatrogascima dodatno otežati posao.

U petak je potvrđeno da su izgorjele desetine kuća u predgrađu Atine. Zamjenik gradonačelnika Giorgos Dostis potvrdio je da su požari opustošili područje od najmanje 4.500-5.000 hektara.

Na svu sreću, niko nije poginuo, a hospitalizovano je tek nekoliko vatrogasaca zbog manjih opekotina te više građana koji su se nagutali dima.

(Index.hr)

Danas objavljeno

“Crni” ili “istorijski” dan? Referendum prelomio – dok drugi i dalje raspravljaju, oni su odlučno rekli “Da”

M.

Talibanska vjerska policija odlučila: Još jedna zabrana stupa na snagu

M.

SPD i CDU/CSU vode tjesnu borbu za prvo mjesto

M.

Ostavite komentar