Požar na Čvrsnici i dalje se širi - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Požar na Čvrsnici i dalje se širi

Požar na Čvrsnici, na području opštine Posušje, koji se, uprkos vazdušnim snagama, i dalje širi gustom borovom šumom i niskim rastinjem, ugrožava Park prirode “Blidinje”, vikend naselja i Planinarski dom Masna Luka, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

U saopštenju se navodi da se požar širi zbog nepristupačnog terena, jake vegetacije, visoke temperature i vjetra, te da stvara nove požarne linije praćene otvorenim plamenom.

Tokom dana i noći na terenu je požar gasilo oko 90 vatrogasaca, što profesionalnih što dobrovoljnih, kao i dvadesetak mještana.

U gašenju požara učestvovali su i helikopter Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske, kanader Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i helikopter Oružanih snaga BiH.

Kad je riječ o požarima u Federaciji BiH, interveniisale su i
vatrogasne jedinica u opštinama Bosanska Krupa, Velika Kladuša, Bosanski Petrovac, Gradačac, Kalesija, Živinice i svi požaru su lokalizovani i ugašeni, naveli su iz Federalne uprave civilne zaštite.

Vatrogasna jedinica u Tuzli imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Pozorišna, gdje je gorio automobil, dok je Vatrogasna jedinica Mostara imala intervencije na Buni, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te u 22.30 časova kao ispomoć u gašenju požara na Blidinju, kao i Ortiješu gdje je gorjela trava.

U mjestu Јablanica na području opštine Maglaj bila je intervencija na gašenju šumskog požara, koji je zahvatio dijelom i minirano područje.

Požar je uspješno ugašen, dok je u Visokom intervenisano na gašenju šumskog požara.

Vatrogasna jedinica Konjica gasila je požar na Boračkom jezeru, gdje je gorjela šuma.

Iz Federalne uprave civilne zaštite napomenuli su da je i dalje aktivan jedan krak požara u kanjonu Neretve, na nepristupačnom terenu.

U Zenici je u proteklom periodu u više navrata vožena voda za piće prema pojedinim mjesnim zajednicama, s obzirom na sušni period i nedostatak vode.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo imali su osam manjih intervencija.

Danas objavljeno

Brisel o uvozu ruske nafte na Zapadni Balkan u decembru; Usvojen novi paket sankcija Rusiji

M.

“Ukrajina ne može u NATO”

M.

Zbog štrajka pilota u Njemačkoj otkazano stotine letova

M.

Ostavite komentar