11. Februara 2022.

Pozadina sastanka na distanci – Makron odbio da uradi ruski test, zabranjeno mu da prilazi Putinu

Big Portal

Emanuel Makron i Vladimir Putin razgovarali su u ponedeljak u Moskvi više od pet sati o ukrajinskoj krizi, ali je javnost bila začuđena slikama francuskog i ruskog predsednika koji sede na suprotnim krajevima stola dugačkog najmanje četiri metra.

Pojedine diplomate i analitičari sugerisali su da je Putin distancom želeo da pošalje diplomatsku poruku.

Ipak, dva neimenovana izvora koja su dobro upućena u zdravstveni protokol francuskog predsednika, rekla su agenciji Rojters da je Makron imao izbor – da prihvati da mu ruske vlasti urade pi-si-ar test i dobije dozvolu da se približi Putinu ili da izbegne test i pridržava se stroge distance.

Još jedan izvor iz Makronovog okruženja potvrdio je da je predsednik Francuske odbio da uradi ruski test na koronavirus.

Tvrdi da je Makron umesto toga uradio francuski pi-si-ar test pre polaska i antigenski test u Rusiji, ali uz asistenciju ličnog lekara.

“Rusi su nam rekli da Putin treba da bude u strogom zdravstvenom mehuru”, kaže izvor.

Niko iz Kremlja još uvek nije komentariosa ove navode.

Tri dana nakon što su Makron i Putin održali sastanak na distanci, predsednik Rusije je ugostio kazahstanskog kolegu Kasima Žomarta Tokajeva, a dvojica lidera su se rukovala i sedela blizu jedan drugome, odvojeni samo stočićem.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare