Povučena studija o štetnosti elektronskih cigareta: Nepouzdani dokazi o srčanim udarima - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Povučena studija o štetnosti elektronskih cigareta: Nepouzdani dokazi o srčanim udarima

Američka kardiološka asocijacija (JAHA) povukla je naučnu studiju u kojoj se upotreba elektronskih cigareta neposredno povezuje sa rizikom od srčanog udara, zbog nedostatka pouzdanosti rezultata istraživanja, objavljeno je u žurnalu te asocijacije.

Urednici stručnog časopisa objavili su belešku sa povlačenjem studije, čiji je autor dr Stenton Glenc, profesor medicine i direktor Centra za istraživanje i edukaciju o kontroli duvana Kalifornijskog univerziteta u San Francisku sa saradnicima, ukazujući da se ona potencijalno temelji na pogrešnim rezultatima istraživanja, te da nisu uzete u obzir ključne informacije iz baze podataka Studije analize duvana i zdravlja među američkom populacijom.

“Sve je više dokaza da naučno odobreni proizvodi u legalnoj prodaji koji ne sagorevaju, kao što su e-cigarete i proizvodi na bazi zagrevanja duvana, iako ne potpuno bez rizika, predstavljaju mnogo bolju alternativu cigaretama za osobe koje bi inače nastavile da puše”, navodi se u objašnjenju.

Dodaje se da ove dokaze potvrđuje i sve veći broj nezavisnih studija i zaključaka vodećih ekspertskih organizacija kao što su američka Agencija za hranu i lekove, Engleska agencija za javno zdravlje i Kraljevski medicinski koledž u Australiji.

Poslednjih godina sve više se menjaju “zastareli” zakoni koji razdvajaju kategorije proizvoda bez dima u odnosu na cigarete zbog njihove drugačije prirode i potencijala po javno zdravlje u odnosu na pušenje. Ovo je slučaj u Americi, Velikoj Britaniji, Italiji i Portugalu, dok su i druge zemlje, poput Novog Zelanda i Grčke, takođe najavile korake u ovom smeru.

Još jedna studija dr Aurea i drugih je izazvala veliku pažnju i navela javnost na pogrešan zaključak vezan za smanjenje potencijalnog rizika proizvoda za zagrevanje duvana IQOS-a.

U članku u Dejli mejlu je, na primer, navedeno da “IQOS stvara više toksina nego što se prvobitno mislilo”, a Filip Moris (Philip Morris International), proizvođač IQOS-a, demantovao je ovo ukazavši na nedostatak testiranja referentnih uzoraka, mali broj ponavljanja i manjak selektivnosti nekih analitičkih metoda.

Ovo je podržala i američka agencija za hranu i lekove koja je odlučila da spornu studiju ne uzme u obzir.

Danas objavljeno

Turšija – zimski lijek za mnoge bolesti

Vanja A

Pastirska pita

Vanja A

Ove namirnice ojačavaju imunitet i pomažu u borbi protiv virusa

Vanja A

Ostavite komentar