24. Maja 2019.

Povrat poreza za povećanje plata

Big Portal

Onim poslodavcima koji povećaju plate preko 550 KM predviđen je povrat 70 odsto plaćenih poreza i doprinosa, a ako plata ne prelazi 550 KM sa povećanjem, tom poslodavcu slijedi povrat od 30 odsto plaćenih poreza i doprinosa.

Predlagač zakona je Ministarstvo privrede i preduzetništva RS koje je saopštilo ove informacije, ali nisu naveli od kada će se računati povećanje plata. Međutim, Srpskainfo saznaje da će obračun početi od marta ove godine, kako ne bi u međuvremenu bilo zloupotreba sa povišicama.

– Privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, od kojih jedan period traje od od 1.1. do 30.6, a drugi period od 1.7. do 31.12. u jednoj kalendarskoj godini počevši od 1. jula 2019. godine – kažu u Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Bitno je napomenuti da će pravo na podsticaje imati privredna društva i samostalni preduzetnici iz oblasti proizvodnje, trgovine i usluga.

Drugi dio zakona, kako se navodi u saopštenju, odnosi se na stvaranje pretpostavki za uvođenje podsticaja za direktna ulaganja.

– Slična rješenja imaju i neke druge zemlje regiona, kao što je Srbija. Rješenja se odnose se na podršku konkurentnosti poslovnih subjekata kroz podršku njihovim ulaganjima u materijalna i nematerijalna sredstva, u cilju otpočinjanja obavljanja nove poslovne djelatnosti, proširenja postojećih kapaciteta ili proširenja proizvodnje na nove proizvode i proizvodne procese – navode u ovom Ministarstvu.

Dodaju da se zakonom stvara i pravni osnov za izradu registra podsticaja u privredi na lokalnom i republičkom nivou, čija je priprema već u toku.

– Trenutna visina plata na tržištu rada u realnom sektoru i međunarodna kretanja uzrokuje migracije radnika iz Republike Srpske, a što ima negativan uticaj i na produktivnost i konkuretnost privrednih subjekata u Republici Srpskoj. S obzirom na ove okolnosti pristupilo se izradi zakona o podsticajima po hitnom postupku kako bi se što hitnije djelovalo u pravcu povećanja plata radnika – napominju u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare