Povoljno utiče na rad ŠTITNE ŽLIJEZDE, ali zašto se konzumiraju samo dva komada dnevno?! - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Povoljno utiče na rad ŠTITNE ŽLIJEZDE, ali zašto se konzumiraju samo dva komada dnevno?!

Obzirom da su ovi plodovi bogati selenom, odlični normalizuju rad štitne žlezde

Orašasti plod koji u naše krajeve dolazi iz Brazila, Bolivije,Venecuele i Kolumbije, popularni brazilski orah svrstava se u izuzetno lekovite namirnice sa brojnim zdravstvenim dobrobitima po naš organizam. 

Pored minerala selena, brazilski orah je bogat kvalitetnim masnoćama i omega-6 masnim kiselinama

Kompleks vitaminaBrazilski orah je bogat i kompleksom vitamina B, kalijumom i magnezijumom. Sadrži dosta vitamina E, a izvor je i glutaminoma koji povećava apsorpciju pomenutog selena.

Od ostalih orašastih plodova, najviše se izdvaja zbog bogatstva selena, koji doprinosi da reguliše rad štitne žlezde i deluje preventivno protiv malignih oboljenja. Selen je prirodni antioksidans koji sprečava razvoj mnogih bolesti, usporava starenje, jača imuni sistem a nalazi se u malom broju namirnica.

Pored minerala selena, brazilski orah je bogat kvalitetnim masnoćama i omega-6 masnim kiselinama. Sadrži mnogo masnoće, čak do 70% pa se mora koristiti umereno. Konzumiranje dva brazilska oraha dnevno zadovoljava sve potrebe organizma.

Budite oprezni!

Upotreba brazilskog oraha se kod osoba koje pate od srčanih oboljenja uglavnom ne preporučuje jer povećava nivo masti u organizmu. Preterana količina svakako izaziva niz tegoba poput alergije, vrtoglavice, mučnine, povraćanja…

U 100 grama brazilskog oraha ima čak oko 656 kalorija, ali ova vrsta oraha podstiče metabolizam na ubrzani rad i uz sebe veže toksine koji se inače spajaju sa masnim ćelijama i stvaraju celulit.

U svakom slučaju njihova prekomerna upotreba se ne preporučuje, a najbolje je koristiti ga sirovog i samlevenog kao dodatak žitaricama ili kao dodatak u salati.

Danas objavljeno

Godine su samo broj: Deset anti-age navika za svakoga

Vanja A

Kako da junetina bude savršeno mekana

Vanja A

Pet pokazatelja da vam je tijelo puno toksina i tri načina da ih se oslobodite

Vanja A

Ostavite komentar