Povezan Pelješki most - BIGportal.ba
Region Vijesti

Povezan Pelješki most

Podizanjem zadnjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije, večeras je potpuno spojen Pelješki most od Komarne do Brijeste nakon što je oko 50 radnika iz Kine zavarilo taj njegov posljednji dio.

Osim medija i brojnih zvaničnika, spajanje mosta su pratili i brojni mještani koji su ispod njega stigli brodovima. Mnogi od njih su istakli da su oduševljeni.

Reporter N1 prošetao je mostom i rekao da se radi o impresivnom objektu.

Prema posljednjim procjenama, 50-ak brodova iz Brijeste bilo je pod mostom.

Ovaj događaj je označio dugoočekivano kopneno povezivanje teritorije Hrvatske, kako pišu tamošnji mediji.

Ograničenje brzine na mostu bit će 90 km na sat, a osim dvostrukih saobraćajnih linija u svakom smjeru, bit će i zaustavne linije.

Slijedi zavarivanje svih podignutih segmenata, hidroizolacija, kolničke ploče, asfaltni zastor, prometna oprema (ograde i sl.) i AKZ zaštita koja će se morati poboljšati jer je došlo do oštećenja u transportu iz Kine.

Završetak radova prije juna naredne godine
Goran Legac, voditelj projekta je ranije kazao da će most biti završen i prije juna naredne godine.

“Na tehnički pregled mislimo tokom februara naredne godine, a do juna će biti gotove i pristupne ceste”, dodao je Legac.

“Večeras hrvatski teritorij postaje jedinstven. Pelješki most povezuje Hrvatsku. Ponosni smo i hvala svima”, napisao je premijer Hrvatske Andrej Plenković na Twitteru nepunih sat prije otvaranja Pelješkog mosta.

Plenković, koji je prisustvovao večerašnjem događaju, kazao je da je ova vlada uz pomoć Kine i prijatelja u Evropi uspjeli realizovati ovaj moderan projekt.

“Ovo je najbolji dokaz kako članstvo u EU pomaže Hrvatskoj da realizuje svoje prioritete i ovo će biti strateški važan za ekonomiju i sve ostale društvene segmente u Hrvatskoj”, kazao je Plenković.

Iako se zvaničnici i lideri Hrvatske raduju spajanju Pelješkog mosta, drugačiju poruklu šalju zvaničnici iz Bosne i Hercegovine. Naime, neki od njih smatraju da je ovime pričinjena nepravda BiH jer je ona država koja ima pravo na pristup otvorenom moru, ali je Pelješkim mostom ono ograničeno.

Plenković je večeras komentarisao tu činjenicu.

“Bilo je negodovanja, ali mislim da smo sve razjasnili i želim zahvaliti Draganu Čoviću koji je pomogao da se razumijevanje za ovaj projekt prihvati i koji je večeras ovdje prisutan. Ovo je most koji povezuje i mislim da to tako treba osjećati i Hrvatska i BiH i vjerujem da će vremenom tako biti”, poručio je Plenković.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a u BiH je prisustvovao večerašnjem spajanju Pelješkog mosta te je naglasio da će u BiH i dalje biti političkog nadmudrivanja, ali da vjeruje da će se to vremenom promijeniti.

“Svi oni koji u BiH danas razmišljaju drugačije vjerujem da će promijeniti mišjenje kada se provozaju ovim projektom i ja ih pozivam da to učine ovo je evropski projekt. Ja se bojim da će Neum imati toliko gostiju da će trebati još jedan Pelješki most. Dao Bog da imamo još ovakvih projekata. Danas je najvažnije imati i ulagati u infrastrukturu”, poručio je Čović.

N1

N1

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar