Povećanje penzija – prevara vlasti - BIGportal.ba
Vijesti

Povećanje penzija – prevara vlasti

Vanredno povećanje penzija za jul od oko dva odsto čeka penzionere u avgustu, najavio je predsjednik Vlade RS Radovan Višković. Za neke mizerno povećanje, a nekima bolje išta nego ništa, dok ekonomisti ističu da je riječ o političkoj prevari. Nova obećanja stižu od predsjednika Vlade. U avgustu na računima penzionera…

Vanredno povećanje penzija za jul od oko dva odsto čeka penzionere u avgustu, najavio je predsjednik Vlade RS Radovan Višković. Za neke mizerno povećanje, a nekima bolje išta nego ništa, dok ekonomisti ističu da je riječ o političkoj prevari.

Nova obećanja stižu od predsjednika Vlade. U avgustu na računima penzionera osvanuće koja marka više.

“Prema sadašnjim procjenama koje je ministarstvo finansija uradilo mi ćemo počev od julske penzije, koja se isplaćuje u avgustu ići sa vanrednim povećanjem penzija negdje oko 2 posto I na neki način pratiti ovu dinamiku koja je kretala se svih ovih godina da kad god je Vlada bila na poziciji da položaj naših penzionera poboljšava”, rekao je premijer Radovan Višković.

Ako se uzme u obzir da penzija za 40 godina radnog staža u prosjeku iznosi 550 KM, a prosječna penzija je 375 KM, povećanje od dva posto u prevodu iznosi 10, odnosno 7 i po maraka. U svoju korpu za taj novac penzioneri mogu staviti litar ulja, kilogram brašna, jedan hljeb, litar mlijeka, desotoro jaja.

“Sram ih bilo”, poručuju neki od penzinera.

Bolje išta nego ništa, mišljenje je nekih penzionera. Međutim, da bi se izvukli iz ekonomskog blata penzije bi trebalo da budu tri puta veće, ističe ekonomista Aleksa Milojević.

“Ta obećanja su potpuno neosnovana I to je jedna politička prevara. 1:30 Neka predsjednik Vlade odgovori odakle će biti razvoj ove godine. 1:36 kada ćemo se mi zadužiti za 350 miliona, a prirast društvenog proizvoda će biti 300 miliona. 1:45 Znači, sav prirast društvenog bogatstva je zasnovan na dugu.”

Obećanja o povećanju penzija nisu posljedica privrednog razvoja. Dok vlada priča kako je uspješna, vidimo da smo na ekonomskoj nizbrdici, te da ćemo svake godine imati sve veći dug, poručuje Milojević.

(BN televizija)

Danas objavljeno

Građani za “crni petak” potrošili skoro 25 miliona KM

M.

Šef SZO zabrinut: “Razumijem sve zemlje”

M.

Sutkinja Drena Marin osuđena na zatvor i zabranu vršenja dužnosti

M.

Ostavite komentar