10. Februara 2020.

Povećanje penzija nije dovoljno ni za porciju ćevapa

Big Portal

Penzije u Republici Srpskoj povećane su za 3,11 odsto i danas je počela isplata za januar, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković nakon sastanka u Bijeljini sa predstavnicima Udruženja penzionera i Fonda PIO Republike Srpske. Višković je rekao da je zbog nedovoljnog priliva sredstava od doprinosa, Vlada Srpske morala iz budžeta da doplati 50 odsto potrebnih sredstava za januarske penzije.

Predsjednik Vlade Srpske poručio penzionerima: Lijepa vijest – povećane su januarske penzije.

“I svi penzioneri u Republici Srpskoj, svih 265.000, je dobilo povećanje od 3,11 odsto i to je prema statistici od 2013. najveće pojedinačno povećanje penzija u Republici Srpskoj”, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Penzioneri ne misle baš tako:

“Ništa ne znači, sa tih 5,6 maraka ne možeš kupiti ni porciju ćevapa”.

“Ja sam dobio 16 maraka povećanja, ali ovi koji imaju penzije do 200, 300 maraka to je žalosno. Ne mogu ljudi živjeti od toga, jer sad je sve skupo”.

“290 maraka penzije , da mi nije djece ne bih mogla živjeti nikako”.

“Male su penzije kako god pogledaš prema njihovim platama. To je žalosno”.

Poražavajuće je da Republika Srpska ima čak 17.000 penzionera koji primaju najnižu penziju od 200 KM.

“Ja ne mogu reći da sam zadovoljan sa tim i da životni standard naših penzionera je pretjerano dobar, ali Vlada RS će u narednom periodu činiti sve i kada se ukažu mogućnosti u budžetu i kada budu rasli budžetski prihodi, mi ćemo sigurno imati i vanredna povećanja penzija. Kada će to biti i koliko će biti o tom potom, za sada ne bih davao izjave o tome”, rekao je premijer Višković.

Odnos broja radnika i broja penzionera je skoro jedan na prema jedan, tako da je sve manje novca za penzije. Svaki mjesec iz budžeta Vlada Srpske mora da nadoknadi poveću sumu. Samo u prošloj godini moralo se zakrpiti sa 212 miliona KM, inače ne bi bilo isplate penzije.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare